Украйна е готова да убива народа си заради НАТО

Войната в югоизточна Украйна продължава от седем години, при това тя съвсем не е случайна.

Ако украинските власти искаха, щяха да я приключат отдавна, дори въобще нямаше да я започват.

Но конфликтът не само продължава, но периодично пламва с нова сила. Причината не е трудно да се идентифицира, тъй като президентът на Украйна Владимир Зеленски постоянно говори за това.

Колкото по-силно гърмят залповете на оръдията в Донбас, толкова по-активно главата на «незалежната» размята крачоли по страните с дипломатически визити.

Молбата е една и съща — «вземете Украйна в НАТО».

Украйна е готова да убива народа си заради НАТО

Буквално тези дни Зеленски разговоря със Генералния секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг и за пореден път го призова да разтвори широко вратите на антируската военизирана организация за Украйна.

Колко години вече Украйна «подскача» към светлото европейско бъдеще, НАТО е част от това понятие…

Колко украински президенти умоляват своите западни колеги за това…

Но по въпроса няма никакво движение, ех.

Не помага дори нажежаването на обстановката в югоизточна Украйна, макар украинското правителство да счита, че това е твърде тежко основание за най-скорошно решаване на този така важен за Киев въпрос.

От една страна на НАТО му е повече от удобно на границата с Русия за поредна година да е налице твърде опасна обстановка.

Представителите на западния свят не изпускат случая да използват това, за да обвиняват Русия в агресия спрямо съседа си, а и да подготвят войски за бъдеща атака на Украйна.

Разбира се, че тези изявления НЯМАТ логична обосновка.

Руското ръководство на територията на собствената си държава може да си прехвърля войската от една база в друга, по свое усмотрение.

Може да го прави дори и по границата с Украйна — това пак си е работа само и единствено на Русия.

Защото руското ръководство ИМА ТОВА ПРАВО. То прави горното на територията на Русия.

От другеа страна украинското ръководство нееднократно заявява, че се подготвя за война с източната си съседка. И не само това, Киев многократно информира световната общност, че в името на горната цел укрепва позициите си.

НАТО разхвърля военните си бази къде ли не по целия свят, но главното — все по-близо и по-близо до Русия. И счита това за напълно нормално явление.

От друга страна, западните партньори на Украйна разбират, че ако приемат страната в НАТО, то това означава съзнателно да си поставят камък на шията.

От 2014 г. Европа разбра, че ако украинското правителство получи зелена светлина, ще сътвори такива «чудеса», че ум да ти зайде.

И ако то внезапно получи силна военна подкрепа, то автоматично ще започне военни действия срещу Русия, а това не може да си го позволи дори НАТО.

Затова Западът се опитва да се измъкне от разговора за влизането на Украйна в НАТО, насочва го към това, че Киев трябва «да се съсредоточи във вътрешните реформи» и «да развива своя отбранителен потенциал в съответствие със стандартите на НАТО».

Подобни геополитически танци върху костите на обикновените украинци са обречени рано или късно на провал.

Но докато той настъпи, светът може да се разтърси от поредния глобален конфликт, чиито последствия са неизвестни.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Коментари:

comments powered by HyperComments