«Спутник V «може да защитава срещу Covid-19 безсрочно Гинцбург

10 април 2021-Нюз Фронт.

Академик Александър Гинцбург, ръководител на центъра «Гамалеи», не изключва, че действието на руската ваксина срещу коронавирус Спутник V ще бъде безсрочно.

Както Гинцбург заяви пред агенция Интерфакс, отговаряйки на вопрос по повод сроковете за развитие на стабилен имунитет сред ваксинираните със «Спутник V», той изрази надежда, че„ваксината няма да действа само година или две, а цял живот“.

 

"Спутник V "може да защитава срещу Covid-19 безсрочно Гинцбург

„Инжектираш се два пъти, и си живей спокойно — пет, десет години, по-дълго. Както казвам, ще оставя антителата в завещанието си на потомците си “, каза Гинцбург.

Според думите на академика, в рамките на специално проучване, тези, които имат спад в нивата на антителата, се ваксинират отново, за да проверят времето на отговора за появата на антитела.

«Ако отговорът на антителата им бъде възстановен до защитен на втория или третия или четвъртия ден, това означава, че те са образували клетки на паметта. Това означава, че имунният им отговор е запазен след първичната ваксинация. Тези проучвания ще бъдат проведени в рамките на година или година и половина “, обясни ученият.

На 18 януари в Руската Федерация започна масова ваксинация срещу коронавируса COVID-19. Руснаците се ваксинират предимно с първата по рода си регистрирана ваксина Sputnik V, разработена от Центъра «Гамалей» към руското Министерство на здравеопазването. Освен това Sputnik V вече е одобрен за спешна употреба в 59 държави, включително Руската Федерация, с общо население от над 1,5 милиарда души.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments