Руската ракета носител «Союз-2.1а» с кораба «Юрий Гагарин» полетя към МКС

Руската ракета носител «Союз-2.1а» с пилотирания космически кораб «Ю. А. Гагарин» («Союз МС-18») беше изстреляна от космодрума Байконур, информира ТАСС.

Руската ракета носител "Союз-2.1а" с кораба "Юрий Гагарин" полетя към МКС

Изстрелването е станало от 31-ва площадка на космодрума (стартовия комплекс «Восток») в 10:42 часа българско време. Космонавтите от «Роскосмос» Олег Новицкий и Пьотър Дубров, както и астронавтът от НАСА Марк Ванде Хай, се отправиха към Международната космическа станция (МКС). За Новицкий това е трети полет, за Ванде Хай — втори, а за Дубров — първи в кариерата му.

В момента на станцията работят руснаците Сергей Рижиков и Сергей Куд-Сверчков, американците Кетлин Рубинс, Майкъл Хопкинс, Виктор Глоувър и Шенън Уолкър, а също и японецът Соити Ногути.

Около девет минути по-късно космическият кораб се е отделил от третия етап на ракетата носител и е започнал автономен полет до станцията, уточни дикторът на космодрума Байконур. Сближаването с МКС ще следва двуорбитна схема и ще отнеме приблизително 3 часа и половина. Прикачването към модула на МКС «Рассвет» е планирано за 14:08 часа днес.

Пилотираният космически кораб «Союз МС-18» получи името «Ю. А. Гагарин», което беше нанесено върху повърхността на екранно-вакуумната топлоизолация на битовия отсек на космическия кораб. В същото време на ракетата е сложен стикер с официалната емблема на 60-годишнината от първия полет в историята на човек в космоса. На него е изобразен профила на Гагарин, неговия автограф, звезда и надпис «60 години от първия полет на човека в космоса».

Руските космонавти, отправили се за МКС днес, ще съпроводят модула «Пирс» и ще се срещнат на многофункционалния модул «Наука» на станцията. За подготовката за неговото скачване и интеграция, те ще трябва да направят няколко излизания в открития космос. Общо в рамките на експедицията МКС-65, която се отправи към станцията, ще бъдат проведени над 50 научни изследвания и експерименти. Изпълнението на две от тях се планира в автоматичен режим. По-конкретно се очаква да се проведат 19 изследвания в областта на космическата медицина и биология, пет в областта на космическите материали, две в областта на физиката на космическите лъчи, 20 свързани с технологиите за усвояване на космическото пространство. News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments