Русия коментира съобщенията за кораби на САЩ в Черно море

Руските политици коментираха съобщенията в медиите за възможните планове на САЩ да изпратят военни кораби в Черно море „в подкрепа на Украйна“. Това съобщи РИА Новости.

Русия коментира съобщенията за кораби на САЩ в Черно море

Например Елена Панина, член на Комитета на Държавната дума по международните въпроси, счита, че подобна стъпка от страна на Вашингтон допълнително ще усложни ситуацията около Донбас и това ще бъде сигнал не към Русия, а към украинските национал-радикали.

Депутатът също така припомни, че екипажът на американския миноносец „Доналд Кук“, по време на престоя му в Черно море през април 2014 г., е бил изплашен от приближаването на руския Су-24. Панина отбеляза, че е по-добре американците да не създават почва за повторение на подобни ситуации.

Константин Затулин, първи заместник-ръководител на Комитета на Държавната дума по въпросите на ОНД, заяви, че плановете на американските военноморски сили да присъстват в региона няма да бъдат сюрприз или причина за паника.

„Да, през последните години САЩ не излизат от Черно море, опитвайки се да го превърнат в американско езеро, но те наистина нямат шанс да направят това, изхождайки поне от разпоредбите на Конвенцията Монтрьо“, каза Затулин.

По-рано CNN съобщи, че Съединените щати може скоро да изпратят военни кораби в Черно море поради предполагаемия «ръст на руската военна активност» на границата с Украйна.

След това Пентагонът не потвърди съответната информация.

На 8 април германският канцлер Ангела Меркел по време на телефонен разговор с руския президент Владимир Путин поиска намаляване на руското военно присъствие близо до границите на Украйна.

Преди това стана известно, че представители на САЩ, Канада, Литва, Полша и Великобритания проведоха среща и обсъдиха предполагаемото «увеличаване на военната активност» на Русия близо до границите на Украйна. Срещата, на която присъстваха изпълняващият длъжността заместник-министър на отбраната на САЩ по политическите въпроси Аманда Дори и колегите й от тези страни-членки на НАТО, се проведе в онлайн формат.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Коментари:

comments powered by HyperComments