Германски регион купува 1 млн дози «Спутник V»

Германската федерална провинция Мекленбург-Предна Померания възнамерява да закупи руската ваксина срещу коронавируса Спутник V. Това заяви главата на регионалното здравно министерство Гари Глава, съобщава NDR.

Германски регион купува 1 млн дози "Спутник V"

Глава съобщи, че регионът очаква да закупи самостоятелно ваксината в размер на 1 милион дози.

В същото време се отбелязва, че Европейската агенция по лекарствата (EMA) все още не е разрешила разпространението на «Спутник V».

По-рано Ройтерс съобщи, че Германия се подготвя за преговори с Русия за закупуване на ваксината Спутник V COVID-19. В този случай окончателното споразумение за доставката на препарата ще бъде свързано с решението на европейския регулатор. Според агенцията германският министър на здравеопазването Йенс Шпан е заявил, че самият Берлин ще започне предварителни преговори с Москва.

Както пише Die Welt, макар руската ваксина все още да не е лицензирана в ЕС, Федерална република Германия дори предложи идеята за доставяне на Спутник V на германска територия в пломбиран вид, така че тя да може да се използва веднага след официалното лицензиране . Това решение обаче се оказа неосъществимо от правна гледна точка.

Ако руската ваксина бъде успешно приложена в Германия, "Спутник V" ще пробие в Европа

По няколко причини Русия толкова усилено се опитва да прокара Спутник V на германския пазар, пише Die Welt. Първо, Германия е важен и голям пазар. Ако руската ваксина бъде успешно приложена в Германия, е много вероятно много други страни да я последват. Важно е също така, че Германия е идеален транспортен център: ако производството на Спутник V бъде установено на германска територия, ще бъде удобно да се изнася допълнително за други европейски страни.

Освен това, репутацията на Спутник V с маркировка „Произведено в Германия“ ще бъде по-висока от тази на руския Спутник, авторът на статията уверено предсказва това.

Ето защо руската страна се стреми не само да продава ваксината си в Германия, но и да я произвежда на германска територия. За да постигне тази цел, Руският фонд за преки инвестиции, спонсорирайки производството на Спутник V, преговаря с фармацевтичната компания R-Pharm, която има дъщерно дружество в Германия.

Източник: https://www.welt.de/politik/deutschland/article229613189/Russischer-Impfstoff-Jetzt-nimmt-das-Rennen-um-Sputnik-V-an-Fahrt-auf.html

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)+

Коментари:

comments powered by HyperComments