Британия заплашва Русия с ядрено възмездие

Докато светът се стреми да съкрати ядрените оръжия, Великобритания, напротив, реши да се отдалечи от дългосрочната си стратегия и да увеличи броя на бойните си глави. Русия и САЩ наскоро се споразумяха да удължат СТАРТ III, но британската заплаха от ядрени ответни мерки може да зачертае усилията на страните да държат ситуацията под контрол, сигурен е експертът.

Британия заплашва Русия с ядрено възмездие

Великобритания наскоро публикува доклад за оценка на дългосрочния си стратегически план след Брекзит. Една от основните промени е радикалната корекция на ядрената стратегия, която за пореден път засилва «студа» в международния процес на контрол над въоръженията, едва показващ проблясък на надежда.

По отношение на контрола над въоръженията, коригирането на ядрената стратегия на Великобритания прави три големи стъпки назад.

Първо, броят на ядрените бойни глави ще бъде върнат на предишното ниво. След края на Студената война във Великобритания имаше тенденция към спад по отношение на броя на ядрените бойни глави. През 2010 г. тя обеща да намали обема им до по-малко от 180 единици до средата на 2020-те. Сега обаче 30-годишната тенденция към разоръжаване на Великобритания е напълно обратна и в замяна се предлага да се увеличи горната граница на ядрените бойни глави до 260, т.е. с 40%.

Второ, прагът за използване на ядрено оръжие се понижава. Беше обявено, че е необходимо да се използва ядрено оръжие за противодействие на заплахата от нови и нововъзникващи технологии. В миналото ядрените оръжия в Обединеното кралство бяха предназначени предимно за борба с ядрените, биологичните и химическите оръжия за масово унищожение. Този път се предлага също да се използва ядрено оръжие за борба със заплахата от нови и нововъзникващи технологии. Според британските медии, така наречените «нови и нововъзникващи технологии» включват интернет мрежи, изкуствен интелект, криптиране и лазерни оръжия.

Трето, съхранение на т.нар. «преднамерена двусмисленост», броят на разположените ядрени бойни глави премина от «прозрачност към секретност». Британия винаги е претендирала за голяма прозрачност по въпроса за ядреното въоръжение. Но в настоящия отчет вече не е посочена информация за фактическите запаси на ядрения арсенал, а също броят на разположените бойни глави и ракети.

Според изявлението, това е направено с цел да се дезорганизира пративникът и да се повиши трудността при планираето на атаките.

Коригирането на ядрената стратегия на Великобритания ще има редица негативни последици за международния контрол върху ядрените въоръжения и неразпространението.

Първо, това увеличава пречките пред международното ядрено разоръжаване. Всъщност спешното подновяване на Договора за СНВ-3 от САЩ и Русия по-рано тази година даде надежда за подобрение в международния контрол над ядрените въоръжения. Съединените щати и Русия също изразиха намерението си да обсъдят нови механизми за контрол над въоръженията на тази основа. Русия обаче винаги е изразявала мнение, че мерките за ядрено разоръжаване трябва да вземат предвид и ядрените сили на Великобритания и Франция. В момента Обединеното кралство планира значително да увеличи броя на ядрените си бойни глави, насочвайки острието си към Русия, което не може да не усложни по-нататъшното ядрено разоръжаване на САЩ и Русия.

Като член на НАТО Великобритания се крие под ядрения чадър на САЩ и ще продължи да увеличава броя на ядрените си глави и да намалява прозрачността на ядрената енергетика. Това не може да не задълбочи недоволството на неядрените страни и да не хвърли сянка върху Десетата конференция за преразглеждане на Договора за неразпространение на ядреното въоръжение през август тази година. Ако Конференцията се разпадне отново, това несъмнено ще подкопае универсалността и надеждността на международния механизъм за ядреното неразпространение.

Автор: Го Сяобин — Директор и научен ръководител на докторанти в Изследователския център за контрол над въоръженията на Китайската академия за съвременни международни отношения.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Коментари:

comments powered by HyperComments