САЩ и страните от НАТО обсъдиха «ръста на военна активност на Русия» до границите на Украйна

Представителите от САЩ, Канада, Литва, Полша и Великобритания проведоха среща и обсъдиха предполагаемото «увеличаване на военната активност» от Русия близо до границите на Украйна. Срещата, на която присъстваха изпълняващият длъжността заместник-министър на отбраната на САЩ по политическите въпроси Аманда Дори и колегите й от тези страни членки на НАТО, се проведе онлайн. Това съобщи сайтът на Пентагона.

САЩ и страните от НАТО обсъдиха "ръста на военна активност на Русия" до границите на Украйна

Съобщава се, че участниците в срещата са обсъждали безпокоящите ги въпроси относно «увеличаването на руската военна активност в региона».

Отбелязва се, че те също така „потвърдиха силната си подкрепа за суверенитета на Украйна, нейната териториална цялост и евроатлантическите стремежи“.

В изявлението на Пентагона също се подчертава, че «дестабилизиращите действия на Русия подкопават деескалацията на напрежението, постигнато в споразумението с посредничеството на ОССЕ на 27 юли 2020 г.».

По-рано САЩ изразиха загриженост от увеличаването на групировката на руските войски на границата с Украйна и помолиха Москва да обясни какво се случва. Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс нарече действията на Русия «сплашване» на Украйна и заяви, че Вашингтон е предал «сигнал на увереност» на своите украински партньори.

Руската федерация заяви, че е в контакт със САЩ на високо ниво заради напрежението в Украйна. Москва също отхвърли опасенията на Запада от увеличаването на руска военна мощ на юг.

На 27 юли 2020 г. в Донбас влезе в сила пълната забрана за стрелба. Страните в конфликта не трябва да използват безпилотни самолети в близост до линията на контакт, да разполагат въоръжения в и в близост до населени места и да извършват нападателни и разузнавателно- диверсионни действия.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Коментари:

comments powered by HyperComments