Харалан Александров: Ще имаме забавен и страстен парламент, предстои криза

Имаме двама ярки актьори на политическата сцена — Борисов, който ще бъде страховит лидер на опозицията, и Трифонов, който се очаква да поеме инициативата и да създаде работещо управление. Това заяви пред Bulgaria ON AIR социалният антрополог Харалан Александров на въпрос дали двамата ще успеят да поставят България над партийните си интереси.

Харалан Александров: Ще имаме забавен и страстен парламент, предстои криза

Той прогнозира, че техните вербални обмени ще бъдат изключително забавни, а парламентарният живот — зареден с повече страст.

По негови думи голямата дилема е между тяснополитическия интерес, лидерския интерес на различните актьори и националния интерес. Александров поясни, че тази дилема е стояла винаги. Новата ситуация обаче много остро щяла да я експонира.

Според него словесното надиграване и демонстриране на превъзходство работи добре в предизборна ситуация, но сегашният момент изисква промяна на режима.

Сега рязко трябва да променят режима и да минат в режим на «скучни неща» — да се постигне минимално съгласие какво ще се случи следващите месеци и да се сформира що-годе устойчиво управление, посочи Александров.

Въпреки че Борисов се е оттеглил встрани от политическото внимание, по думи на социалния антрополог премиерът е по-силен от всякога. Той очаква да имаме «силен, доста критичен и вероятно доста комичен лидер на опозицията в лицето на Борисов».

Според него, ако личната нарцистична страст за изява и вътрешнопартийния интерес вземат превес над интереса на обществото, ще влезем в задълбочаваща се криза и гражданите ще отнесат най-големите щети.

Коментари:

comments powered by HyperComments