Генерал от СБУ: Украйна ще загуби територии заради НАТО

Бившият ръководител на Следстветото управление към Службата за сигурност на Украйна генерал-майор Василий Вовк заяви, че намесата на НАТО в ситуацията в Източна Украйна може да доведе до загуба на контрола на Киев над няколко територии в югоизточната част на страната. Това съобщи РИА Новости.

Генерал от СБУ: Украйна ще загуби територии заради НАТО

Той изрази мнение, че участието на Русия във вътрешния украински конфликт и последващото отстъпление на Северноатлантическия алианс ще доведат до това.

„Всички разбират, че без НАТО няма да спечелим войната, ако тръгнем на тази война. Първият въпрос е: ако се присъединим към НАТО, ще влезе ли НАТО във война с Русия?» — попита генерал-майорът.

Вовк изрази мнение, че без Донбас и Крим никой няма да приеме Украйна в НАТО.

„Никой няма да ни защити в такава ситуация в страната, когато нямаме целостта на държавата, няма цялостност в ръководството, територията и населените места на страната“, каза той.

Вовк също подчерта, че ситуацията ще се влоши, ако Украйна допусне НАТО до десния бряг и алиансът реши да отстъпи, както се случи в Грузия през 2008 г.

Според военнослужещия членовете на НАТО ще отстъпват, докато зад тях не останат Харковска, Донецка, Херсонска и Николаевска области.

По-рано бе съобщено, че представители на САЩ, Канада, Литва, Полша и Великобритания са провели среща и са обсъдили предполагаемото «увеличаване на военната активност» на Русия близо до границите на Украйна.

На 27 юли 2020 г. в Донбас влезе в сила пълната забрана за стрелба. Страните в конфликта не трябва да използват безпилотни самолети в близост до линията на контакт, да разполагат въоръжения в и в близост до населени места и да извършват нападателни и разузнавателно- диверсионни действия.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Коментари:

comments powered by HyperComments