Зеленски: «НАТО е единственото спасение за Донбас»


Президентът на Украйна Владимир Зеленски по време на телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че само влизането на украинската държава в Северноатлантическия алианс може да помогне за прекратяване на конфликта в Донбас. Това съобщи РИА Новости.

Зеленски: "НАТО е единственото спасение за Донбас"

„Ние се стремим да реформираме нашата армия и отбранителен сектор, но реформите сами по себе си не могат да спрат Русия. НАТО е единственият начин да се сложи край на войната в Донбас“, каза украинският лидер.

Според него програмата за приемане на нови членове в НАТО ще бъде реален сигнал за Руската федерация.

По-рано министърът на временно окупираните територии на Украйна Алексий Резников заяви, че делегацията от Украйна няма да отиде в Минск за преговори на Тристранната контактна група за Донбас, ако те бъдат възобновени в директен формат. Той добави, че Украйна настоява преговорите да бъдат проведени НЕ в Минск, а в друга държава и в друг град, защото Беларус била «зависима от Русия».

На 2 април президентът на САЩ Джо Байдън и украинският президент Владимир Зеленски проведоха разговори, по време на които американският лидер обеща да подкрепи запазването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

По-късно заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков заяви, че Русия е предупредила САЩ за последиците от провокативната политика на Украйна в Донбас.

На 27 юли 2020 г. в Донбас влезе в сила пълна забрана за стрелба. Страните в конфликта не трябва да използват безпилотни самолети в близост до линията на контакт, да разполагат въоръжения в и в близост до населени места и да извършват нападателни и разузнавателно- диверсионни действия.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Коментари:

comments powered by HyperComments