Явор Божанков (понастоящем от БСП): «Ще търся отговорност в редиците на БСП за загубата на изборите»

Никой не се е свързал с лидера на БСП Корнелия Нинова досега за коалиция и никой няма съмнение, че партията претърпя тежка загуба на изборите. Това заяви Явор Божанков от БСП пред бТВ.

Явор Божанков (понастоящем от БСП): "Ще търся отговорност в редиците на БСП за загубата на изборите"

По думите му, основата на загубата е невъзможността да убедим българските граждани, че сме алтернатива, макар да искахме вотове на недоверие и да напускахме парламента — хората не повярваха, че ние не сме част от статуквото.

«Партиите на статуквото всъщност са били в предишни управления, които са участвали под една или друга форма в парламента — Мая Манолова, Христо Иванов. Всички тези политически сили получиха сигнал, жълт картон и наказание и избирателят се довери на единствената формация, която не е участвала под никаква форма във властта (б.а. тази на Слави Трифонов)», анализира Явор Божанков.

БСП трябва да признае загубата. Няма да подкрепим кабинет на Борисов — без Борисов с експерти или без експерти и ще докажем тезата, че не е вярно, че БСП е патерица, обяви още Божанков.

На въпрос защо лидерът Нинова не е поела отговорност за загубата, Божанков отговори, че партията много често се занимава със себе си и то в много критични моменти за държавата.

Влезе ли БСП в тримесечна битка за избори на нов лидер, това означава, че по време на преговорите партията ще е безполезен партньор, това означава, че подаряваме властта на Бойко Борисов и то директно, без уговорки, смята още Явор Божанков.

И още: «Отговорността и мисията на партията е да изпълни ангажимента и да премахне Борисов във властта, ние не търсим коалиция, не искаме да сме във властта, а казваме безрезервно — «Ще подкрепим безусловно този, който е готов да премахне модела Борисов.»

Той добави, че изводът от тези избори е, че Бойко Борисов не може да състави кабинет, но «това не означава, че е история или е пенсиониран… и «ръкавицата» е в партията на Слави Трифонов, който ще реши бъдещето на България».

Божанков каза още, че ще се търси отговорност в редиците на БСП за загубата на изборите, но не даде подробности кога и как. 

«Оставката на Корнелия Нинова може да се разглежда, но само в контекста на събитията и съставянето на кабинет». Ако БСП постави партийния си интерес сега пред съставянето на кабинет, ще остане в историята», добави обаче той.

«Ще има Борисов на бял кон, ако в момента се провалим», коментира Явор Божанков. Той е категоричен и сигурен, че бившият премиер в момента не може да състави управление.

Антония Чорева, News.bg.

А ето какво пише Tribune за Божанков:

Явор Божанков (понастоящем от БСП): "Ще търся отговорност в редиците на БСП за загубата на изборите"

Откъде тръгва политическият път на един от най-младите депутати в парламента Явор Божанков? Оказва се, че 29-годишният социалист само преди няколко години е бил една от „младите надежди“ на десницата. Видео, с участието на Божанков и Радан Кънев обикаля социалните мрежи.

Самият факт, че новоизлюпеният политик успя да влезе в парламента, беше изненада за обществеността. В родния му Горна Оряховица по-известен е баща му, който е бизнесмен. Синът започва да трупа опит като председател на Асоциацията на фирмите от рециклиращата промишленост.

„Това е мерзост — Явор Божанков е представян преди няколко години като новото лице на ДСБ в Горна Оряховица. Днес Божанков е депутат от БСП. Радан Кънев трябва да бъде остракиран и завинаги изритан от всякаква публична дейност заради зулумите, които натвори“, написа във Фейсбук анализаторът Антон Тодоров.

Коментари:

comments powered by HyperComments