Подводният хищник «Варшавянка» можеше да потопи всички кораби на НАТО в Черно море няколко пъти, а и да удари държавите от ЕС, ако беше поискал

Защо модернизираните руски подводници доведоха китайски експерти до възторг

Подводният хищник "Варшавянка" можеше да потопи всички кораби на НАТО в Черно море няколко пъти, а и да удари държавите от ЕС, ако беше поискал

Веднага след като на 26 март подводницата проекта 636.3 «Магазан» излезе от корабостроителниците на Адмиралтейството в Санкт Петербург, китайският държавен вестник „Соху“ публикува хвалебствена ода за подводницата. В КНР считат, че отрядът от руски подводници от проекта 636.3 („Варшавянка“), който се формира в Далечния изток, ще успее да усмири НАТО в Тихия океан.

Дизел-електрическата подводница «Магадан» стана третата от шестте «Варшавянки», която ще служи в Тихоокеанския флот. Първите две подводници от тихоокеанската серия — «Петропавловск-Камчатски» и «Волхов», вече са готови за преход от Балтика до мястото на постоянното си базиране. След «Магадан», до края на 2024 г. корабостроителниците на Адмиралтейството трябва да завършат изграждането на още три подводници за Тихоокеанския флот: «Уфа», «Можайск» и «Якутск».

По време на спуска на «Магадан» вицеадмирал Игор Мухаметшин заяви, че руските «Варшавянки» ще променят баланса на силите в Тихия океан, тъй като модифицираните подводници са оборудвани с нови оръжия, които не могат да бъдат обсъждани от съображения за секретност. Според вицеадмирала това „ново оръжие“ е инсталирано в комплект с традиционния арсенал на подводниците — високо прецизните ракети и торпеда.

Китайското издание «Sohu» отбелязва, че дори без «новото оръжие», параметрите на което са неизвестни, подводниците от проект 636.3, проектирани в Централното конструкторско бюро «Рубин», са идеалът за подводен хищник.

Скритост и безшумност — това е козът на първите модели на „Варшавянка“, но модернизацията ги превърна в истински морски призраци. Руските подводници възприеха технологията за потискане на шума и абсорбирането на активните сонарни вълни (използвани при откриване на цели от кораби против подводници).

Китайските експерти считат, че това е позволило на «Варшавянките» да се превърне в най-тихите подводници в света.

На подводниците от проекта 636.3 е монтирана модернизирана цифрова сонарна система с високочестотен активен сонар. По този начин подводницата е в състояние да види целта, като същевременно остава невидима за врага. Освен това информационната и контролна система „Узел“ едновременно „води“ до пет цели.

Усъвършенстваните торпедни апарати на „Варшавянките“ могат да поразяват вражеските кораби на разстояние до 50 километра. И накрая, акцентът на новите подводници е комплексът ударни крилати ракети «Калибър-ПЛ» на борда, с обсег на действие до две хиляди километра.

Към това трябва да се добави, че подводницата може да бъде автономна в продължение на 45 дни, да се гмурка на 300 метра и да развива скорост до 20 възела под вода. Всички тези характеристики, според китайски експерти, превръщат «Варшавянките» (според класификацията на НАТО — подводница от клас «Кило») в ужас за корабите на алианса.

«Соху» напомня за срама на военноморските командири на НАТО, които «загубиха» руската подводница «Ростов на Дон» по време на неотдавнашните учения в Черно море. Тази подводница (от клас „Варшавянка“), остана незабелязана, наблюдаваше маневрите, стоеше зад завесата — нещо като инпектор.

Ясно бе, че екипажите на корабите на НАТО веднага се почувстваха неуютно в Черно море — „Ростов на Дон“ можеше да потопи всички кораби във водната зона няколко пъти, а в допълнение да удари всички държави от ЕС с ракетите си.

Ако беше поискал.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Коментари:

comments powered by HyperComments