Какви действия може да предприеме НАТО в случай на изостряне на ситуацията в Украйна — експерт

7 април 2021-Нюз Фронт.

Мухарем Сарикая, колумнист на турското онлайн издание HaberTürk, напомни, че през 2021 година командването на Съвместната оперативна група на НАТО за висока готовност беше прехвърлено в Анкара и оцени вероятността Алиансът да „даде фатална съдбоносна заповед“.

Какви действия може да предприеме НАТО в случай на изостряне на ситуацията в Украйна - експерт

Не може да не ни направи впечатление, че информацията идва именно от турски експерт, предвид обстоятелството, че сега е горещо по две направления- Донбас и Карабах. Станаха известни данни, за това, че Азербайджан са прехвърляли възможно военна техника и дронове на Киев, както по-рано Украйна изпращаше военно оборудване на Азербайджан по време на най-горещата фаза на карабахския конфликт.

Струва си да напомним и фактът, че смъртта на 5 годишния Владик в Донбас стана резултат именно след обстрел от дрон.

 

Командването на Съвместната оперативна група на НАТО за много висока готовност (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF) беше прехвърлено от Полша в Турция в началото на тази година. Групата включва 4200 военнослужещи, както и военни части от Италия, САЩ, Великобритания и други страни. През 2021 г. Анкара ще командва цялата тази сила. „Какво ще се случи, ако ситуацията в Украйна ескалира? Каква стъпка ще предприеме НАТО? И какво ще направи Анкара в случай на ескалация на конфликта, като се има предвид фактът, че Турция в момента ръководи силите за бързо реагиране на НАТО? “, пише експертът.
Сарикая припомня, че миналата седмица, след активността на руските изтребители, Анкара вдигна самолети на НАТО, включително тези с турски изтребители.
Турският анализатор се пита дали НАТО внимателно ще обсъди ситуацията и ще вземе балансирано решение в случай на влошаване на ситуацията, или просто командването на НАТО ще даде заповед да се действа. „Украйна е партньор на НАТО, но не и съюзник. Изобщо не е необходимо Алиансът да се отдалечава от дипломатическата реторика и да използва сила за защита на Украйна “, заключи експертът.
Продължаваме да следим ситуацията и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments