AstraZeneca се провали, «Спутник V» може да спаси положението

Ангела Меркел никога няма да се поддаде на европейските власти по отношение на ваксинацията. Сега тя е твърдо решена да си сътрудничи по този въпрос с президентите на Франция и Русия. Руската ваксина «Спутник V» може да запълни празнината в предлагането, пише Die Welt.

Превод от Die Welt (Германия): 

AstraZeneca се провали, "Спутник V" може да спаси положението

Новините за ваксината от компанията AstraZeneca предизвикаха много съмнения сред жителите на Германия. В същото време има защо да се надяваме на най-доброто — благодарение на Спутник V. За да не се превърне тази ваксина в следващото разочарование, Ангела Меркел по никакъв начин не трябва да се поддава на европейските власти.

Германският канцлер Ангела Меркел много точно описа настроението, преобладаващо в страната след обявените ограничения за използването на ваксината от концерна AstraZeneca:

„Всичко това ще породи много съмнения“.

Това е точно така. Британските власти обаче незабавно реагираха на мерките, предприети в Германия, и изразиха доверие във ваксината на AstraZeneca. Тогава Европейската агенция по лекарствата (EMA) се присъедини към Лондон.

Но наистина ли е възможно да се използва тази ваксина без страх от негативни последици? Или не?

Съмненията напълно могат да се превърнат в отчаяние. Но има и добри новини, които дават надежда, че най-лошата фаза на коронавирусната криза ще приключи до есента. Главното е сега политиците да не правят грешки.

Буквало току-що се появиха съобщения, че ваксината Biontech/Pfizer надеждно предпазва от коронавируса, включително млади хора. Всъщност в момента вирусът се разпространява бързо сред младите хора.

Още по-обнадеждаващо е, че канцлерът се ангажира да си сътрудничи по отношение на ваксинациите с президентите на Франция и Русия. Разработената в Русия ваксина Спутник V, би могла да има решаващ принос за премахване на пропуските във ваксинацията и частично да компенсира недостатъчното предлагане на ваксината на AstraZeneca.

За да предотврати превръщането на сътрудничеството по „Спутник V“ в провал, Меркел трябва да действа заедно с Европа, но в никакъв случай да се съгласява на европейския „колективен ред“.

Вече видяхме докъде води това.

Освен това политически мотивираните и следователно краткосрочните планове са недопустими. Европейската агенция по лекарствата трябва да може спокойно и задълбочено да изследва Спутник V.

Ръководителят на германското министерство на здравеопазването Йенс Шпан каза, че когато пандемията най-накрая приключи, ще трябва много да си прощаваме един на друг. Изглежда, че повечето хора са готови за това.

Главното е политиците да направят правилните изводи от миналите си грешки.

Източник: https://www.welt.de/debatte/kommentare/article229530003/AstraZeneca-Debakel-Mit-Sputnik-V-muss-es-besser-klappen.html

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Коментари:

comments powered by HyperComments