Русия отговори на претенциите на Украйна към руския език


Заместник-председателят на Комитета за националностите на Руската държавна дума, депутатът Руслан Балбек нарече изявленията за «украинския руски» език реверанс към Русия, предаде РИА Новости.

Русия отговори на претенциите на Украйна към руския език

„Това е реверанс в нашата посока, нека развият руския език. Надявам се Киев да разбере, че е невъзможно да се изкорени речта, която половината Украйна смята за родна. Поради преследването на руския език страната е в граждански конфликт от почти 20 години, в Донбас се проявява по-рязко и, като се има предвид настоящата правителствена линия, всичко става все по-силно“, каза Балбек.

Юлия Мендел, говорител на украинския президент Владимир Зеленски, по-рано заяви, че руският език в неговата украинска форма не е изключителна собственост на Русия.

„Може би прессекретарят на президента реши да говори от свое име и за да не бъде уволнена утре, тя назова руския език украински руски. Това обаче не променя нещата — за Зеленски нито един руски език не е приемлив. Трудно е да се намери логично обяснение за този набор от думи от прессекретаря. Очевидно тя искаше да постигне креативност, но не успя”, заключи Балбек.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

 

Коментари:

comments powered by HyperComments