«Албатросите» летят към Арктика

Министерството на отбраната на Русия обяви планове си за провеждане на изпитания на няколко типа военни самолети в Арктика — интересът на Русия към този регион е очевиден, както и за обезпечаване на сигурността на Северния морски път.

"Албатросите" летят към Арктика

Затова разполагането на бомбардировачите Су-34 и Су-35 в Заполярието е напълно резонно — самолетите ще допълнят потенциала на прихващачите МиГ-31, които понастоящем господстват на Север.

В списъка на бойната авиация е интересен друг род «пернати» — самолетът-амфибия Бе-2000, във военния си вариант това е А-42 «Албатрос».

Първият такъв самолет, способен да каца и излита както от вода, така и от сушата, предназначен специално за Министерството на отбраната, направи първия си полет през февруари 2020 г. и вече долетя до флота. Базата е в град Ейск (на брега на залива Таганрог в Азовско море), където се намира 190-и учебен смесен авиационен полк към 859-и център за бойно обучение и преквалификация на летателния състав на Морска авиация на руския флот.

Тези гигантски летящи лодки са способни да проследяват ядрени подводници и да се използват за спасителни операции в морето. Техните предшественици, самолетите Be-12, отдавна изчерпаха своя експлоатационен живот и не отговарят на изискванията на морската авиация на ВМС. Предполага се, че с новото бордово оборудване и оръжия, състоящи се от дълбочинни заряди и торпеда, модернизираният «Албатрос» ще се превърне в истинска ударна сила в морето.

Министерството на отбраната на Русия реши да възобнови програмата за производство на самолетите-амфибии, които бяха експериментално тествани още по съветско време и бяха известни под индекса A-40. Както се очакваше, това ще бъде подобрен модел на A-42, който ще получи по-модерно оборудване от старата авионика — самолетът-близнак Be-200, който влезе в цивилната серия и се използва най-вече от Министерството на извънредните ситуации.

Предполага се, че самолетите -амфибии Бе-12, които са на въоръжение, ще бъдат заменени именно с А-42.

За разширение на бойните възможности новият самолет е усъвършенстван. Той вече има радиолокационна система на търсене, включваща обзорно-прицелта РЛС, топло-телевизионно оборудване, пилотажно-навигационен комплекс и нов бордови комплекс за връзка.

Предполага се, че самолетът ще бъде снабден с двигателя Д-27, което ще увеличи далечината на полета му до 9 хиляди километра. Машината е оборудвана и със система за дозареждане във въздуха.

Мощно развитие получи Бе-200 «Алтаир», който поплучи основните си конструкторски идеи от «Албатросите».

Бе-200 се използва успешно за гасенето на пожари, спасителни операции, охрана на водни повърхности, екологични мисии, превозване на пътници и товари.

Бе-200 е автор на 24 световни рекорда.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

"Албатросите" летят към Арктика

Коментари:

comments powered by HyperComments