«Спутник V»: Премятанията на европейците продължават, Меркел удря по масата

Берлин подтиква към сътрудничество с Москва, а Париж по всякакъв начин бави въпроса: перспективата за използване на руската ваксина предизвика разкол между страните-членки на ЕС. Според френската дипломация ваксината е по-скоро инструмент за пропаганда, отколкото средство за солидарност и здравеопазване.

Превод от Le Monde (Франция):

"Спутник V": Премятанията на европейците продължават, Меркел удря по масата

Преди последното заседание на Европейския съвет, състояло се на 25 март, по-голямата част от което беше посветено на борбата с covid-19, Москва реши да изпрати сигнал.

„Русия казва, че може да достави 50 милиона дози Спутник V в Европа за 6-8 месеца, ако има способността да пусне 25 милиона на европейска територия“, отбеляза един чиновник от Брюксел.

До момента Европейската комисия дори не е започнала обсъждане с производителя на Спутник V относно споразумение за закупуване, което вече е подписано с шест предприятия (Moderna, Pfizer-BioNTech, Sanofi, AstraZeneca, CureVac, Johnson & Jonhson), а се разглеждат и още две ваксини (Valneva и Novavax).

Въпреки това няколко европейски източника смятат, че това не би трябвало да отнеме много време, тъй като няколко държави, най-вече Германия, оказват натиск в тази посока.

„Европейската комисия ще направи това по политически причини, но наистина няма смисъл“, каза един дипломат.

Ангела Меркел от няколко седмици повтаря, че се застъпва за използването на Спутник V в Германия, при условие че ваксината бъде одобрена от EALS.

„Въпреки нашите политически разногласия, които са много значими, възможно е да си сътрудничим в хуманитарен план в контекста на пандемия“, повтаря канцлерът от 21 януари.

Тя отиде още по-далеч.

В случай на одобрение от EALS, „бих предпочела европейски ред, но ако това не се случи, ще трябва да тръгнем по немски път“, подчерта Меркел на 19 март.

Политически разкол

В същото време редица германски политици се обявиха в полза на руската ваксина, предимно в източните райони на страната, които някога представляваха бившата ГДР.

„Нямаме проблеми със Спутник V. Като дете аз самият получих ваксина на СССР срещу полиомиелит. Готов съм да бъда ваксиниран със Спутник V по всяко време“, подчерта наскоро Райнер Хазелоф, християн-демократ и министър-председател на Саксония-Анхалт.

Анкета, проведена в края на февруари, показа, че 59% от германците в източната част на страната и 49% в западната са изразили желанието си да бъдат ваксинирани със Спутник V.

Аналогичен разкол има и в политиката.

Сред електората на социалдемократите и консерваторите само малко повече от половината подкрепят руската ваксина, докато при партията «Левите» (наследник на Обединената социалистическа партия на ГДР) тази цифра достига 70%. Същото се отнася и за половината избиратели на крайнодясната „Алтернатива за Германия“, чието ръководство не пропуска възможността да подчертае близостта си до Кремъл.

В Италия не са предприети официални стъпки за закупуването на Спутник V, но някои региони вече проявиха интерес въпреки колебанията на Рим. Руското правителство и швейцарско-италианската компания Adienne Pharma & Biotech подписаха споразумение за пускане на ваксината в Капонаго (Лобмардия) до лятото на 2021 година. Тази стъпка беше посрещната с радост от Руско-италианската търговско-промишлена палата, която традиционно допринася по всякакъв начин за сближаването между Рим и Москва.

Губернаторът Винченцо Де Лука обяви в началото на март за голяма поръчка на Спутник V с клауза за поверителност, която скрива подробности за споразумението и броя на дозите.

Заслужава да се отбележи любопитният случай с малката република Сан Марино, която е заобиколена от италианска територия и не е част от ЕС. Тя получи активна подкрепа от руските власти, които очевидно решиха да направят демонстрация на ефективността на ваксината си.

В страната живеят само 33 000 жители, а на 28 март санитарните власти обявиха за „9 860 ваксинации, от които 7 400 бяха със „Спутник V“.

Те се изказаха „изключително положително“ за руската ваксина.

До момента «Спутник V» е одобрен в 57 страни.

Източник: https://www.lemonde.fr/planete/article/2021/03/30/covid-19-le-grand-ecart-des-europeens-sur-le-vaccin-russe-spoutnik-v_6074911_3244.html

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Коментари:

comments powered by HyperComments