FAZ: А ако танковете на НАТО заседнат в тунелите в Европа?

Ако възникне конфликт с Русия, НАТО ще трябва спешно да прехвърли силите си на изток и тогава алиансът е заплашен от провал. Експертите стигнаха до това заключение, след като провериха пет потенциални маршрута на трансфер, както и екипировката на войските. Няма пътища или мостове, по границите има бюрокрация, а в някои страни е напълно забранено да се стреля. А тунелите в Европа?

Превод от Frankfurter Allgemeine Zeitung (Германия):

FAZ: А ако танковете на НАТО заседнат в тунелите в Европа?

Сложни митнически декларации, крехки мостове, липса на железопътни линии: ако НАТО трябва да пренасочи войски към балтийските държави в случай на конфликт, ще се изправи пред сериозни проблеми.

„Мобилността на войските е от решаващо значение за ефективното сдържане“, се казва в предговора към скорошния доклад по темата.

Става въпрос за способността на войските да се придвижват по-бързо от врага. Това е единственият начин политическите лидери да предотвратят кризата изпреварващо. В противен случай ще трябва да си отвоюват загубените територии.

Авторът на доклада знае за какво говори, защото това е Бен Ходжис, който до 2017 г. беше главнокомандващ на американските сухопътни войски в Европа.

След превземането на Крим от Русия през 2014 г. той трябваше да проведе учения с войските си, за да разбере колко бързо те могат да се придвижат към източния фланг на НАТО. В същото време той откри неща, от които не само косата му настръхна. Маса време му отне за попълване на митническите формуляри. Оказа се, че пътищата и мостовете не са подходящи за тежката техника.

Веднъж генералът дори заседна с танковете си в тунел.

Хайнрих Браус, също генерал-лейтенант, беше главен стратег на отбраната на алианса до 2018 г. Под негово ръководство всички планове за отбрана на НАТО бяха преориентирани към хибридната война, която Москва води в Украйна. Браус се страхуваше, че Русия може по същия начин да дестабилизира Прибалтика и след това да атакува бързо.

Тази зона е ахилесовата пета на алианса: изключително трудно е Прибалтика да се защити с военни средства, тя граничи с Русия и руснаците съставляват значителна част от населението там.

За по-малко от 60 часа Русия може да обгради и трите балтийски столици, показа анализ на ситуацията, направен от американската корпорация Rand през 2016 г.

По този начин предизвикателството пред НАТО е ясно. Ако алиансът изобщо иска да защити съюзниците си на североизток, той трябва да предотврати руския удар. Всички основни решения от последните години служат на тази задача. НАТО създаде 5-хиляден корпус за бързо реагиране «Остри копия», който може да бъде прехвърлен в кризисната зона за броени дни.

Сега НАТО работи върху възможността за допълнителен трансфер на около 50 хиляди души в рамките на един месец. На брега на Атлантическия океан в Съединените щати е създадена нова служба за изпращане на войски по море, а в Улм — служба за приемане и транспортиране по суша в Европа.

Едно от любопитните открития, направени от авторите на експертния доклад, е, че войските на НАТО в Литва нямат право да стрелят с бойни патрони — това е забранено от закона, поне в мирно време. Инфраструктурата там често е частна собственост. Това може да се установи и на други места, но в Литва собствениците могат да бъдат руснаци.

А във всяка от тези гореспоменати държави танкове на НАТО могат просто да заседнат в тунелите.

Източник: https://www.faz.net/aktuell/politik/verteidigung-im-baltikum-nato-plant-schnellere-truppenverlegung-17267474.html

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

(За да публикуваш това във Фейсбук, използвай следния агрегат — zapisnanews.info/

Постави го след като ти се отвори тази или която и да е статия или новина в News Front преди знака / в така отворилия се линк. След това цъкни ЕНТЕР на клавиатурата на компютъра си, ще се появи нов линк, който вече можеш да публикуваш във Фейсбук, бел.ред.)

Коментари:

comments powered by HyperComments