Мария Захарова: «Шпионския скандал» в България е в разрез с интересите на българския народ

27 март 2021-Нюз Фронт.

Акценти: Мария Захарова: Българските граждани нямат интерес от влошаване на отношенията с Русия
Сякаш се е подготвяла почвата за обявяването на руски дипломати „персона нон грата“.

Руското външно министерство заяви, че липсват каквито и да било доказателства за участието на Русия в шпионския скандал в България. Това заяви официалният представител на Министерството на външните работи на Руската Федерация Мария Захарова, отговаряйки на въпрос от Българската редакция на News Front по време на традиционния седмичен брифинг по текущия международен дневен ред на 26 март 2021 година.

Мария Захарова: "Шпионския скандал" в България е в разрез с интересите на българския народ

News Front: Ако позволите, бих искала да задам въпрос за ситуацията с поредната шпионска история с „руска следа“, лансирана в България и изкуственото изостряне на темата шпиономания.
В деня на 7-ата годишнина от обединението на Крим с Русия ( 18 март) в България избухна поредна шпионска „сензация“.

В резултат на това мероприятие официална София обяви експулсирането на двама руски дипломати.

Руският заместник-външен министър А. В. Грушко предупреди по-рано, че ако България изгони руските дипломати, ще последват реципрочни стъпки.

Жителите на страната ни са много притеснени как тази ситуация ще се отрази на двустранните ни отношения, осъзнавайки, че шпионският скандал ни е наложен отвън.

Какви ответни действия ще предприеме Русия по отношение на България?

Как да избегнем влошаването на двустранните отношения, като се има предвид, че трети държави преследват точно такъв ефект, за да засилят антируската реторика на Балканите?

 

Мария Захарова: Вече много пъти сме коментирали тази тема.

Твърде много деструктивни събития, които не отговарят на интересите на нашите народи, се случват в двустранни отношения не по желание на Москва. И се налага постоянно да се реагира на тях
На 23 март т.г. бе публикуван коментарът на руското външно министерство.

Мога да повторя това на 22 март т.г. Българското външно министерство обяви за „persona nоn grata“ двама дипломатически служители на руското посолство в София.

Това е петият такъв демарш през последната година и половина.

И отново, без да се представя каквито и да било доказателства.

Тази стъпка беше предшествана от шумна кампания, когато българската прокуратура излезе с „разобличаване“ в местните властови структури на група хора, за които се твърди, че са работили уж за Русия. Сякаш се подготвяше теренът за обявяването на руските дипломати „персона нон грата“.

Констатираме поредното обостряне на антируската шпиономания“ в България, която по някаква причина даде рецидив в навечерието на парламентарните избори, насрочени за 4 април в страната и на фона на прилива на русофобия на Запад, преди всичко в САЩ.
Отново призоваваме София да спре да участва в политически ангажирани кампании, които се провеждат по предложение на западни страни или асоциации, и спре да води «лов на вещици».

Всичко това е в ущърб на националните интереси на самата България, на двустранните отношения с Русия.
Трябва да се върнем към конструктивния дневен ред, който е много по-естествена за руско-българските отношения.

Такива действия изискват отговор. Руската Федерация си запазва правото на „огледални“ мерки.

Говорим за това всеки път. За съжаление виждаме повторения и рецидиви.

Не мога да не се съглася с вас, че това не отговаря на интересите на народа в България. Най-вероятно зад това стои „стимулирането“ на подобни стъпки и действия отвън. Невъзможно е да се обясни това с националните, естествени интереси на България “, каза Мария Захарова.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments