Лицето Борис Анзов не е нито «български», нито «журналист». Обикновен провокатор на ЦРУ?

16 март 2021-Нюз Фронт.

Докато целия свят се занимава с общоглобални проблеми, една на пръв поглед невинна, и безподобно нелепа новина обиколо руските и български медии. «Български журналист направи за резил цяла България», «Журналистът Борис Анзов арестуван за дребно хулиганство», «Български журналист прави предложение на Мария Захарова»- са само част от многобройните заглавия на тази тема.

 

Лицето Борис Анзов не е нито "български", нито "журналист". Обикновен провокатор на ЦРУ?

40-годишният родом от България Борис Анзов, заедно с 26-годишен жител на Грузия, 44-годишен жител на Украйна и 20-годишен жител на Московска област бяха задържани близо до сградата на Външното министерство. Те са организирали представление с ансамбъл в национални кавказки облекла, шапки, с пистолети-играчки, запалка-пистолет, бутафорни саби и камшик. Българинът е бил на кон”, каза източник от правоохранителните органи.

Лицето Борис Анзов не е нито "български", нито "журналист". Обикновен провокатор на ЦРУ?

Лицето Борис Анзов не е нито "български", нито "журналист". Обикновен провокатор на ЦРУ?

 

След ареста за дребно хулиганство Борис Анзов  заявява, че искал да направи предложение за брак на официалния представител на Министерството на външните работи Мария Захарова, с която се е срещал на брифингите й за журналисти. В Инстаграм Анзов обясни разиграването на представлението по друг начин: по думите му по този начин той е искал да поздрави Захарова с Международния ден на жената.

 

Честно казано, няколко дни след този инцидент, телефонът ми прегря от въпроси от страна на изумени руски и български колеги : » Познавате ли го? Вярно ли е български журналист?», «А защо го прави?» и прочие и  прочие.

Изпитвам истинско неудоволствие да коментирам подобна нелепа тема, и не смятах да го правя, но в името на честта на България, не мога да остана настрана, когато някой си позволява да я петни, наричайки себе си «български журналист» и позволявайки си подобно поведение.

Да почнем с фактите. Това, че носиш българско име и имаш български паспорт още не те прави Българин.

Българин, за българите, истинските такива, е високо звание, чест, дълг пред Родината, и отговорност. Всички български герои биха се обърнали в гроба от подобно, най-меко казано, неуместно и недостойно поведение.

Ако Борис Анзов е българин, и допуснем, че действително се е влюбил в нежното острие на руската дипломация Мария Захарова, то защо, ако не може да сдържа чувствата си, се облича не във българска национална носия, а в кавказки костюм? Най-малкото.

Второ. Когато някой прави нещо, най-логичният въпрос, който следва да си  зададем е : с каква цел? Вие, лично каква цел виждате в това изпълнение?

Трето, за журналистиката. Борис Анзов не е журналист, нито български, нито руски.

Той е по-скоро политически аниматор, щедро финансиран от някого. Борис Анзов поддържа невероятен стандарт в най-скъпата световна столица, при това, без да работи. Но пътува често, среща се с известни личности, демонстрира размах когато иска да впечатли колегите си, и де факто се занимава с изнасяне на представления. Обикновено, тези представления носят откровено провокативен характер, и привлича вниманието на медиите с провокативно поведение, след което излизат новини и материали, които хвърлят петно на България. Защото пишат «български журналист»….както в случая…

По собствената му легенда, семейството му е изключително заможно и той така, за България и от сърце, се бори и радее за укрепване на българо-руските отношения.

За годините, които наблюдавам и познавам Борис ( да, имам неудоволствието да го познавам лично) мога да кажа, че не съм срещала нито  един материал написан от него. Отделно, че той пише еднакво неграмотно, както на родния български, така и на руски, въпреки, че е получил образование в Русия в РУДН, и прекарва там немалко години.

Дейността му се изчерпва в посещение на всевъзможни важни мероприятия, конференции, брифинги, където обикновено се отличава с някакъв изключително нелеп пърформанс. На един от брифингите на Външно министерство Русия, си позволи да поздрави официалният представител Мария Захарова ( мисля, че тогава беше Великден) вместо с «Христос Воскресе», с фразата «Скрипал воскресе» — тогава именно темата за отравянето на баща и дъщеря Сергей и Юлия Скрипал, развъртяна от Великобритания беше особено чувствителна за Русия. Да не говорим за близките на тези хора.

Друг силен момент беше по време на Форумът на межсирийският диалог в Сочи, когато цялото внимание беше приковано към Русия, а самото мероприятие имаше огромно значение за Сирия. От всичко на форума, Борис счете за най-интересно посещението си в стриптийз бар, където снима танцуващи красавици и някои представители от сирийските делегации, които специално покани там, за да ги снима.

Снима видео с бездомници или пияни хора в Москва, под формата на шега, вмъквайки фрази «Ето така е в Русия»…и прочие…защо го прави, как мислите?

С каква цел?

Или по време на участие на брифинг на Външно министерство РФ, (не на купон с бивши съученици, нали), може да си позволи да излезе в ефир с чаша червено вино

( а пропагандата на алкохол въобще е забранена) …или да си позволи да нарече висок руски дипломат, (не съученичка или приятелка)»Маша» вместо да се държи на ниво и подобаващо…в такива моменти, както аз, така и множество наши читатели колеги се изчервяват от срам…защото казват после «български журналист»…

И пак подчертавам, Борис Анзов не е пишещ журналист, той няма свои материали, той прави представления, за да пишат за него. Ако беше просто нарцис, обичащ да е в центъра на вниманието, ок, но поведението му не е толкова безобидно или невинно, защото на пръв поглед откровената глупост, която представя, носи някаъв умисъл, който обикновено вреди, както на представата за България, така и на представата за Русия…

Мога още дълго да изброявам, но действително не ми е приятно. Разполагам с факти, информация и лични наблюдения, че всичко не е толкова безобидно и нелепо, и че зад това лице стои чуждестранна ( нито българска, нито руска) структура, която щедро финансира цялата му дейност, и поддържа легендата му за журналист.

Всеки има право да прави избор как ще живее живота си, какви ценности изповядва, и какво ще внася като принос в този свят. Но когато някой си позволява откровено да петни честта на България, нямаме право да си затваряме очите и да мълчим.

Единствено можем да сме благодарни в този случай конкретно, от който всички ни е  срам, че официалният представител на Външно министерство Русия Мария Захарова, като изключителен дипломат прояви невероятна деликатност и с усмивка реагира на ситуацията…въпреки, че за България никак не е смешно това, че подобно лице оставя подобно впечатление.

А с невъоръжено око се вижда, че дейността на Борис Анзов, носи откровено вредоносен и провокативен характер, и преследва конкретни цели- дали самият той си дава сметка за това е съвсем отделна тема…

 


Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.