Русия: «Фултънската реч» на Чърчил за сдържането на СССР и комунизма е актуална и днес

Голяма част от мирогледа на западните страни, както се очертава в «Фултънската реч» на бившия британски премиер Уинстън Чърчил по отношение на СССР, остава непроменена в момента. Това заяви прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков.

Русия: "Фултънската реч" на Чърчил за сдържането на СССР и комунизма е актуална и днес

На 5 март се навършиха 75 години от прочутата «Фултънска реч» на Чърчил.

Според говорител на Кремъл тази реч никога не трябва да се забравя, тъй като тя е важна и епохална и „предопределя отношението на редица западни страни и западни мирогледи“ към Съветския съюз.

Песков счита, че с течение на времето тази известна реч е изпълнена с повече конфронтационни нотки.

Той подчерта, че Русия трябва да помни, че всички механизми за конфронтация, включително НАТО, навремето са се появили не за мирно взаимодействие, а за сериозна конфронтация.

„Тези структури продължават да работят срещу нас и ни принуждават да бъдем нащрек и да предприемаме всички необходими мерки за защита на страната ни“, каза Песков.

На 5 март 1946 г. бившият британски министър-председател Уинстън Чърчил в американския град Фултън обявява, че Обединеното кралство и САЩ трябва да сдържат СССР и комунизма. Фултънската реч на британския политик се счита за един от ключовите моменти за началото на Студената война.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments