Разполагането на руска бойна авиация в Беларус: Отговорът на приближаването на НАТО е почти готов

На неотдавнашното съвещание в Минск, посветено на беларуско-руското сътрудничество и резултатите от преговорите с руския президент Владимир Путин в Сочи, ръководителят на Беларус Александър Лукашенко допусна възможността за разполагане на руските ВКС на територията на страната.

Разполагането на руска бойна авиация в Беларус: Отговорът на приближаването на НАТО е почти готов

Беларуският лидер обърна внимание на факта, че авиацията на НАТО си става тотално «нагла». Той отбеляза, че самолетите на Алианса не се колебаят да се появят на границите на Беларус и Минск е принуден да реагира, като издига своите изтребители в небето.

«Това означава, че постоянно ще ни ръфат и трябва да отговаряме», убеден е президентът.

Затова Лукашенко не изключва разполагането на руски изтребители на белоруска земя и съвместното им използване от руските ВКС и ВВС на Република Беларус. Вече има положителен опит в това отношение, допълни Лукашенко.

«Дайте ни тези самолети. Но на тези самолети, както тогава (по време на Световното първенство по хокей през 2014 г.), руснаци и беларуси трябва да летят заедно. Има достатъчно бази, няма нужда да се създават отново, защо да харчите пари. По-добре изграждайте нови самолети», поясни той.

Според Лукашенко съвместното дежурство на руснаци и беларуси е почти готов отговор на приближаването и агресивното поведение на военния блок на западните страни.

«Ако те могат да се базират на нашите бази и нашите момчета да летят с руснаците, тогава трябва да поискаме и въоръжение за тези самолети. При това най-модерното», допълни той.

Лукашенко обясни, че военната тематика е бил най-големият пакет от въпроси по време на последните преговори с Путин на 22 февруари 2021 г.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments