Осло не разбира: Как турбинен завод в Норвегия попадна в ръцете на Русия?

Политиците и обществениците в Осло са в изключително тревожно състояние. Те не разбират как Бергенският турбинен завод е попаднал в ръцете на Русия, тъй като това може да повлияе негативно на сигурността на кралството, съобщава Норвежката радиоразпръсквателна корпорация (NRK).

Осло не разбира: Как турбинен завод в Норвегия попадна в ръцете на Русия?

Bergen Engines AS е производител на дизелови и газови двигатели от Берген (Норвегия). Компанията беше 100 % «дъщерна» на Rolls-Royce Power Systems AG. На 4 февруари 2021 година англичаните я продадоха на руския «Трансмашхолдинг» (ТМХ).

След това медиите и политиците в Норвегия, включително ръководителят на правителството на страната, получиха писма, предупреждаващи, че новите собственици на предприятието принадлежат към кръга на руския президент Владимир Путин. Освен това беше споменато, че турбините за специалния кораб за радиоелектронно разузнаване Marjata (в експлоатация от 2016 г.) се обслужват в завода в Берген. Bergen Engines AS произвежда и силови агрегати за корабите на норвежката брегова охрана.

«Bergen Engines произвежда двигатели за кораби, които играят ключова роля в сигурността на страната. Много е важно тази информация да не попадне в погрешни ръце», заяви депутатът от Работническата партия Йете Кристенсен.

В същото време Министерството на търговията и промишлеността на Норвегия заяви, че продажбата на Bergen Engines AS се счита за сделка между предприемачи, така че ведомството няма да се намесва в процеса. Позицията на министерството, отчитащо се пред Стортинг (парламента), окончателно разстрои противниците на сделката.

«Трябва да оценим правилно ситуацията. Трябва да разберем дали компанията е обект на закона за сигурността», — обеща главата на Министерството на отбраната на Норвегия Франк Баке-Йенсен от либерално-консервативната партия «Høire».

Кристенсен обаче не остана доволна. Тя е убедена, че статутът на предприятието няма значение, просто е невъзможно да се позволи такова предприятие да остане под контрола на руснаците, обобщават медиите от Норвегия.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments