Америка планира да «подкрепи свободата на словото» в няколко региона на света: Сърбия също е в списъка

8 март 2021-Нюз Фронт.

Глобалната медия-агенция на САЩ (USAGM) планира да реализира образователни програми, насочени към «подкрепа на свободата на словото» и работата на «независими медии» в различни региони на света, включително Източна Европа и Централна Азия.

„Това ще позволи на Американската агенция за глобални медии да изпълнява задачите по организиране на медийно обучение и конференции за свързани структури, за да подкрепи свободата на словото и независимите медии по целия свят.“

„Тези събития укрепват медийния капацитет на местните организации и помагат на мрежи, свързани с USAGM, които също съставляват по-голямата част от аудиторията на мероприятията“, се казва в документа.

Америка планира да "подкрепи свободата на словото" в няколко региона на света: Сърбия също е в списъка

Съгласно публикуваните условия от бъдещите потребители на тези инструменти ще се изисква да планират, координират, поддържат, организират и наблюдават хода на събития от различен мащаб.

Освен това те ще трябва да намерят необходимото оборудване и места за обучение, да си сътрудничат с участници и експерти, да организират пътувания, да преговарят с местните власти и представители на медиите и да разпространяват печатни материали.

Според отговора на правителството на САЩ на въпрос за потенциални доставчици се предвижда бюджет между 20 000 и 35 000 щатски долара за всяко събитие, в зависимост от това къде ще се провежда.

„Американската агенция за глобални медии провежда до 20 обучения годишно по целия свят“, се казва в документа.

Списъкът на страните от интерес за USAGM по отношение на образователни събития за представители на местните медии включва Китай, Сърбия, Черна гора, Молдова, Беларус, Украйна, балтийските държави, Армения, Грузия, Азербайджан, Казахстан и Киргизстан.

Американската агенция за глобални медии координира работата на финансирани от САЩ медийни корпорации като Гласът на Америка и Радио Свободна Европа / Радио Свобода, които се считат за чуждестранни агенти в Русия.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Коментари:

comments powered by HyperComments