Плановете на британските разузнавателни служби станаха публични заради досадна грешка

7 март 2021-Нюз Фронт.

MI5 работи по програма за използване на малки квадрокоптери в осъществяване на шпионски операции.

Като се има предвид значението на тайната за службата за сигурност на Обединеното кралство, случайна грешка в документацията относно тайния проект на агенцията е срамен провал. И така, в доклад от Imperial College относно работата по зареждане на отдалечени селскостопански сензори с помощта на квадрокоптери, авторите споменават, че MI5 е спонсор на програмата.

Плановете на британските разузнавателни служби станаха публични заради досадна грешка

Според информация на изданието The ​​Guardian документацията се отнася до Службата за планиране на комуникациите. Това име се използва от британското правителство за обозначаване на MI5.
И въпреки че властите поискаха от авторите на доклада да поправят грешката, журналистите вече са успели да насочат вниманието към досадния пропуск.

Разузнавателните агенции отдавна разчитат на съвременни технологии в шпионската дейност, а използването на безпилотни летателни апарати е една от обещаващите програми, пише The Guardian, позовавайки се на разузнавателни източници.
Плановете за дроновете са, да се използват за инсталиране на бръмбари* ( устройства за подслушване), но тук идва проблемът: батериите на квадрокоптерите трябва да се зареждат за дълъг период от време.

Не е невъзможно да накарате някого на ключово място да постави устройството за подслушване, но по-трудната част е изпращането на хората обратно да го зареждат [безпилотния самолет], ако например искате да го задържите на място в продължение на месеци или години, » — каза събеседникът на журналистите.
Решението, според доклада на Imperial College, е да се възползваме от „напредъка в интеграцията на евтини безпилотни летателни апарати или безпилотни летателни апарати с безжични локални сензори“. Това, добавят авторите, „би могло да проправи пътя за системи за мониторинг с дълъг живот в отдалечени и екстремни среди“.

Заслужава да се отбележи, че разкриването на тайния проект не е единственият проблем за MI5. Както се оказа, един от членовете на изследователската група напусна Великобритания и сега работи за китайската компания Huawei.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments