ЕС рискува да загуби милиарди — инвеститори, разтревожени от проблемите с ваксинацията

7 март 2021-Нюз Фронт.

Въпреки че европейските държави плащат за ваксини, докато те все още са в етап на разработване, бавното разпространение на лекарствата заплашва икономическото възстановяване на ЕС.

Продължителните карантинни мерки и проблемите с ваксинацията срещу COVID-19 доведоха до факта, че в продължение на три седмици в Европа е регистриран отлив на инвестиционен капитал, пише изданието Bloomberg.
ЕС губи милиарди. В същото време BlackRock, най-голямата инвестиционна компания в света, предупреждава, че ситуацията „може да навреди на търговските стратегии в единния валутен блок“.

 

ЕС рискува да загуби милиарди - инвеститори, разтревожени от проблемите с ваксинацията

„Европейците отчаяно трябва да ускорят темпото на въвеждане на ваксини, ако искат да се справят с вируса“, ​​каза Сима Шах, главен стратег на Principal Global Investors Ltd.
«Бюрокрацията и безразборните послания от правителствата оказват натиск върху процеса.»

 

Според данните наBloomberg’s Coronavirus Vaccine Tracker, ЕС е въвел по 8 дози от ваксината на всеки 100 души. За сравнение, във Великобритания, където правителственият отговор на пандемията все още е съмнителен, на 100 души са прилагани 33 дози.

„С риск да прозвучи съдбоносно, за съжаление сме принудени да повторим, че ниските нива на ваксинация продължават да застрашават възстановяването в еврозоната,“ каза Петер Ванден Хаут, главен икономист в ING Belgium SA в Брюксел.

Според прогнозите на Airfinity Ltd, нови договори за доставка, както и увеличаване на производството на ваксини ще позволят на ЕС да ваксинира 75% от възрастното население до края на август.
Това е 2 месеца по-рано, отколкото се смяташе досега, но все пак твърде късно от гледна точка на инвеститорите.

„Това са критични летни месеци“, казаха стратеги от Bank of America.
«Загубата на втория туристически сезон е риск за ЕС.»

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments