Yahoo News Japan: Глобалното затопляне помага на Русия


Глобалното затопляне е сериозно предизвикателство за човечеството и като правило винаги се подчертава неговата отрицателна страна. Но с някои държави не всичко е толкова еднозначно. Например с Русия. Наскоро тя успя да извърши подвиг в Северния ледовит океан и това стана възможно благодарение на тънкия лед, пише авторът.

Превод от Yahoo News Japan:

Yahoo News Japan: Глобалното затопляне помага на Русия

Говорейки за глобалното затопляне, като правило се подчертава неговата отрицателна страна, но за северните държави всичко не е толкова eднозначно. Безпрецедентният подвиг, извършен наскоро от Русия, е ярко доказателство за това.

Изключително постижение в Северния ледовит океан, безпрецедентно в историята

По това време Северният ледовит океан, миещ бреговете на Русия от север, е покрит с дебел лед. Смята се, че през зимата навигацията по него е невъзможна. Въпреки това през февруари тази година се случи събитие, което опроверга този постулат. Руски танкер успя да премине самостоятелно по Северния морски път и да се върне обратно!

Танкерът се нарича «Кристоф дьо Маржери» и принадлежи на руската държавна корпорация «Совкомфлот». Огромният кораб с дължина 299 метра е проектиран да транспортира втечнен природен газ.

«Кристоф дьо Маржери» напусна пристанището Сабета на 5 януари т.г. След 11 дни и десет часа той се приближи до нос Дежнев в североизточна Русия. Танкерът премина този 4600-километров участък без подкрепата на ледоразбивач.

След това „Кристоф дьо Маржери“ се насочи на юг и на 26 януари пристигна в китайската провинция Дзянсу. Тук той разтовари втечнен газ. На следващия ден, 27 януари, корабът напусна Китай и на 7 февруари достига нос Дежнев, където го чакаше атомен ледоразбивач. На 19 февруари «Кристоф дьо Маржери» се завърна в пристанището Сабета.

Този танкер може да пробие лед с дебелина не повече от 2,1 метра, но максималната дебелина на леда по пътя му е беше само 1,5 метра.

През май 2020 г. «Кристоф дьо Маржери: стана първият кораб в историята, който извърши пътуване преди началото на летния навигационен сезон при средна сезонна ледена обстановка. Тези рекорди станаха възможни в резултат на повишаването на температурата на водата в Северния ледовит океан и продължаващото топене на ледовете. Тънкият вече лед веднага се чупи под танкера.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://news.yahoo.co.jp/byline/morisayaka/20210301-00224700/

Коментари:

comments powered by HyperComments