Всички под прицела на САЩ: Светът е претъпкан с американски военни бази

Вашингтон трудно се избява от старите си привички.

Превод от USA Today:

Всички под прицела на САЩ: Светът е претъпкан с американски военни бази

Дори председателят на Обединения комитат на началник на щабовете Мили наскоро заяви, че САЩ трябва да преосмислят въпроса за поддържането на голям брой свои войски в опасни части на света, където те могат да бъдат уязвими в случай на регионални конфликти.

Съединените щати се нуждаят от военно присъствие в чужбина, но то трябва да бъде «епизодично», а не постоянно, заяви Мили през декември.

„За разполагането и изтеглянето на ротационните сили може да са необходими големи американски военни бази в чужбина, но мисля, че концепцията за постоянно американско военно присъствие в чужбина изисква значително преосмисляне“, каза той.

Мили отдава това както на високите разходи за подобна политика, както и от риска за семействата на военните.

И все пак почти всеки опит на бившия президент Доналд Тръмп през последните четири години да изпълни предизборното си обещание за прекратяване на «безкрайните войни» на Америка се срещна с ожесточена двупартийна съпротива, а сенаторите се позоваха на необходимостта да се подкрепят съюзниците на Америка, да се съдържи агресията на Русия и Китай, като и «да се държат под прицел терористите».

Когато Тръмп обяви съкращаване на войските в Сирия, републиканският сенатор Линдзи Греъм, който обикновено подкрепяше Тръмп, го нарече „петно ​​върху честта на Америка“.

Когато Тръмп призова за предислокация на американските войски, разположени в Германия, представителят на Уайоминг Лиз Чейни осъди това като „опасно заблуждение“.

А когато Тръмп настоя за по-нататъшно изтегляне на САЩ от Афганистан — мястото на най-дългата последна война на Америка — лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл предупреди, че «преждевременното» оттегляне на Америка ще бъде равносилно на капитулация.

„Това ще напомня на нашето унизително бягство от Сайгон през 1975 г.“, каза републиканският лидер, имайки предвид ситуацията, в която тогавашният Северен Виетнам нанесе едно от най-опустошителните военни поражения в историята на САЩ.

Въпреки факта, че Тръмп намали броя на американските войски в Афганистан, Ирак и Сирия, той добави най-малко 14 000 войници в Близкия изток за противодействие на Иран, следствие от нарастващото напрежение след оттеглянето на администрацията му от ядрената сделка с Иран.

И въпреки че все още не е ясно колко бази бяха затворени при Тръмп, от 2016 г. според Пентагона, той е създал допълнителни военни точки в Афганистан, Естония, Кипър, Германия, Унгария, Исландия, Израел, Латвия, Литва, Люксембург , Нигер, Норвегия, Палау, Филипините, Полша, Румъния, Саудитска Арабия, Словакия, Сомалия, Сирия и Тунис.

Както съобщава списанието на Министерството на отбраната на САЩ Stars and Stripes, американските космически сили, създадени от Тръмп през декември 2019 г., вече разполагат с ескадрила от 20 пилота, разположени в авиобазата Ал Удейд в Катар, както и задгранични обекти за противоракетна отбрана в Гренландия, Великобритания, на остров Възнесение в Тихия океан и милитаризирания атол Диего Гарсия в Индийския океан.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://eu.usatoday.com/in-depth/news/world/2021/02/25/us-military-budget-what-can-global-bases-do-vs-covid-cyber-attacks/6419013002/

Коментари:

comments powered by HyperComments