Толстой: На Русия не са й нужни нито ПАСЕ, нито Съветът на Европа

Русия трябва да е готова да напусне Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), защото там няма приятели, а самата ПАСЕ служи само като инструмент за унижение на Русия и стартиране на антируски кампании. Това заяви ръководителят на руската делегация в ПАСЕ, заместник-председателят на Държавната дума Петър Толстой на кръгла маса в Съвета на федерацията на Русия.

Толстой: На Русия не са й нужни нито ПАСЕ, нито Съветът на Европа

Напускането на ПАСЕ ще доведе до напускане на Съвета на Европа, тъй като членството в тези органи е единно, отбеляза Толстой. През януари ПАСЕ окончателно фиксира в своите регламенти възможността за използване на тристранен механизъм за реагиране на нарушения на хартата на Съвета на Европа. Такъв механизъм може да бъде активиран в случай на изключително сериозни нарушения и ще изисква подкрепата на поне една трета от всички участници в асамблеята.

„Проблемът е, че Парламентарната асамблея избира съдиите на ЕСПЧ, повечето от които представляват неправителствени организации на Сорос, а именно тази асамблея решава да започне тристранната процедура.

Да, можем да се изправим срещу това, трябва трезво да се изправим пред истината. Струва ми се, че трябва да направим: първо, разбира се, трябва да преразгледаме специално ролята си в тази организация, и второ, трябва да сме готови да я напуснем, ако тристранната процедура бъде стартирана по отношение на страната ни“, отбеляза Толстой.

Според Толстой, ако ПАСЕ пусне нов механизъм по отношение на Русия, тогава „мисля, че не можем да толерираме тази унизителна история“.

„Окончателното решение във външната ни политика се взема от държавния глава, от президента на Руската федерация, и ми се струва, че всички решения, които са взети преди това, са точно в тази логика. Искам да кажа, че да, трябва да сме готови за това и съответно трябва да помислим как да сформираме тези или онези органи, които ще дойдат на смяна, ако внезапно напуснем Съвета на Европа“, подчерта Толстой.

Според него, «на фона на клеветническата кампания» срещу Руската федерация, никакви доклади на руската делегация днес няма да променят състоянието на нещата, поради което Русия трябва «да се осъзнае като отделна цивилизация».

„Сега обсъждаме тази ситуация и изглежда невъзможно Русия да се оттегли от Съвета на Европа — невъзможно е да си го представим. Ето ни с Татяна Николаевна Москалкова току-що говорихме, тя казва — но какво ще кажете за ЕСПЧ? Можем да създадем свой собствен ЕСПЧ заедно с нашите съюзници, ако ги имаме. А ако нямаме такива, тогава можем да създадем допълнителен контролен механизъм в рамките на нашата правна система, който да задоволи стремежите на нашите граждани по отношение на защитата на техните права“, отбеляза Толстой.

Според Толстой има много малко почва за сътрудничество със Съвета на Европа.

„Нито една от темите, които предлагаме като обединяващи, не се поддържа там“, каза Толстой. — Докато нямаме съюзници, докато не разбираме защо сме в тази организация, всичко ще бъде така — конфронтационен подход, преследване на Русия по политически въпроси абсолютно, клевета и очерняне на страната ни в очите на общественото мнение на всички страни от Съвета на Европа. Няма да е иначе. Нямаме съюзници.»

Зимната сесия на ПАСЕ се проведе от 25 до 28 януари. По време на сесията украинската делегация направи опит да оспори пълномощията на руската делегация, но това предложение не беше подкрепено от комитета за мониторинг. В резултат 107 депутати гласуваха за потвърждение на правомощията на руската делегация, 36 бяха против, а 24 се въздържаха.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments