Libération: Европа пристъпи към ускорени изпитания на руската ваксина, научна и дипломатическа победа

Европейската агенция по лекарствата започна да проучва руската ваксина Спутник V, за да я одобри за разпространение на европейския пазар. Както пише Libération, ако всичко върви добре, тогава за Русия това ще бъде дипломатическа и научна победа.

Libération: Европа пристъпи към ускорени изпитания на руската ваксина, научна и дипломатическа победа

Европейската агенция по лекарствата обяви, че ще проучи руската ваксина Спутник V. Според Libération това е «достоен успех» за Кремъл. Русия вече обяви, че след одобрение е готова да достави ваксина за 50 милиона европейци.

Европейското ведомство отбеляза, че процедурата за проверка ще бъде по-кратка от обичайното, тъй като подготвителната работа вече е извършена. Лабораторните и клиничните проучвания върху възрастни показват, че руската ваксина води до появата на антитела срещу вируса и имунните клетки. Проверката ще продължи, докато стане ясно, че ползите от ваксината надвишават рисковете и това ще бъде условието за нейното предлагане на пазарите. Също така «Спутник V» трябва да отговаря на всички европейски стандарти по отношение на ефективност, безопасност и качество.

Откакто The Lancet публикува резултатите от третата фаза на изследването, която показа ефективността на руската ваксина на 91,6%, отношението към нея се промени драстично. Първоначално европейците бяха скептични към ваксината, но сега изразяват интерес към нея. На 2 февруари ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ако руските или китайските производители отворят достъпа до своите данни за ваксините, те ще могат да получат разрешение за навлизане на европейския пазар. Германският канцлер Ангела Меркел направи подобно изявление.

Европа изостава в кампанията си за ваксиниране на населението и прегледа на европейската агенция ще даде на руската ваксина ускорение в разпространението й. Руските власти твърдят, че 39 държави вече са поискали доставка на «Спутник V». В Европа Унгария беше първата, която се реши на доставка на руската ваксина, тя бе последвана от Словакия и Чехия. Както се отбелязва от Кремъл, търсенето е толкова голямо, че ако мащабите на производство останат на същото ниво, тогава, може би, Русия дори няма да може да го задоволи напълно.

Ако Европейската агенция по лекарствата в крайна сметка одобри руската ваксина, тогава за Русия това ще бъде както дипломатически, така и научен успех, пише Libération.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.liberation.fr/international/europe/le-vaccin-russe-spoutnik-v-senvole-vers-leurope-20210304_JARLNKO6P5GW7FWWRSZ6PDKBQQ/

Коментари:

comments powered by HyperComments