Le Figaro: „Турски национализъм с нормандски сос“: Турската диаспора във Франция — инструмент на политиката на Ердоган

Норманският град Фльор спечели репутацията си на столица на турската диаспора във Франция, пише Le Figaro. Както съобщава изданието, действащото в града френско-турско дружество за приятелство има не по-малко влияние в общината от градските власти, но е тясно свързано не с френското правителство, а с турското. Според вестника чрез такива сдружения президентът Ердоган разпространява своето влияние в турските общности на Франция и си обезпечава лоялността на диаспората.

Le Figaro: „Турски национализъм с нормандски сос“: Турската диаспора във Франция - инструмент на политиката на Ердоган

Субай Шахин, политик в нормандския град Фльор, е едновременно заместник-кмет и вицепрезидент на френско-турското дружество за приятелство, пише Le Figaro. Ако Фльор е „столицата“ на турците в департамент Орн, тогава дружеството е неговото „социално, религиозно, образователно и търговско ядро“, пояснява изданието.

Фльор се намира в селски район, който не е нито пасторален, нито изцяло индустриален, според вестника. Тук турската общност се установява през 70-те години, изоставяйки село Пософ на границата с Грузия. Мъжете пристигат тук, за да намерят работа в леярните в района, а техните семейства и приятели скоро се присъединяват към тях. Днес около 3 хиляди жители от 14-те хиляди, живеещи във Фльор, са турци.

Френско-турското дружество за приятелство свързва гражданите с «турското време». Тук те се молят, пазаруват в супермаркета, препълнен с турски стоки, което рядко може да се види в друг малък нормандски град. Най-важното е, че там се събират хора от всички възрасти, за да говорят турски.

„Дружеството контролира всички аспекти от живота на турците във Фльор“, казва Сахин.

Сдружението не иска средствата на кметството.

„За да построят сградата, всички мъже от общността си подават ръка за помощ“, обяснява политикът. Както подчертава изданието, тази солидарност прави връзките още по-силни.

Освен всичко останало, дружеството е «полезен транзитен пункт» за Анкара, която иска да следи диаспората, отбелязва вестникът. Имамът на джамията на френско-турското дружество за приятелство е член на турската дирекция по религиозните въпроси, която е пряко свързана с правителството. В класните стаи има курсове по език и цивилизация с учители, наети от страната на произход. Снимките, публикувани на страницата във Facebook, показват скорошни посещения на центъра от турски дипломати.

Но къде свършва дипломацията и къде започва политиката, пита изданието.

Например, по време на президентските избори през 2018 г. в Турция, членове на общността с турски паспорти в ръцете си пристигнат в консулството на Нант с автобуси, резервирани от Дружеството за приятелство, което отрича всякакви обвинения в активизъм. В същото време, според разказите на един от младите хора, на местата на избирателите са ги чакали листовки от управляващата партия на Турция. Според вестника във Фльор никой не крие факта, че мнозинството от членовете на общността пламенно подкрепят Ердоган.

„В началото често се карах с приятелите си във Facebook, но вече не смея. Страхувам се, че ще си навлека неприятности или няма да мога да се върна в Турция“, признава студентът, който предпочита да остане анонимен.

„Ако имаме неблагоразумието да изразим различна гледна точка, ние сме обвинени, че сме предали произхода си“, въздъхва момиче на име Гизем.

В близост до Фльор има ресторант, който според негласното правило обикновено се избягва, тъй като собственикът му е обвинен в принадлежност към движението на Гюлен.

«Продажници», казва служител за турския ресторант. — Нямам какво да кажа на тези хора. Не ги посещавам.»

„Не трябва да забравяме откъде сме дошли“, добавя той, имайки предвид не Турция, а Пософ.

„Пософ се промени, но във Фльор останахме верни на традицията, малко селски, може би старомоден. Ердоган е същият като нас“, казва жена от френското градче с турски произход.

През 2018 г. 60% от френската турска диаспора гласуват за управляващата Партия на справедливостта и развитието, припомня френското издание.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.lefigaro.fr/actualite-france/a-flers-le-nationalisme-turc-a-la-sauce-normande-20210227

Коментари:

comments powered by HyperComments