«Колко добри шахматисти са руснаците, удрят по болното място!»

Речта на руския външен министър Сергей Лавров, в която той открито посочи проблемите на западните страни, предизвика оживен отклик сред обикновените французи.

"Колко добри шахматисти са руснаците, удрят по болното място!"

Речта на ръководителя на руското министерство на външните работи Сергей Лавров по видеовръзка пред Съвета по правата на човека към ООН получи широко отразяване не само в руските, но и в чуждите медии.

Например френският вестник Le Figaro обръща внимание на обвиненията на руския министър срещу западните политици, че искат да използват пандемията на коронавируса като инструмент за оказване на натиск върху държави с неугодни за тях правителства.

Изданието акцентира върху думите му, че коронавирусната криза е довела до обостряне на „хроничните проблеми“ на западното общество, сред които „расизъм и ксенофобия“, както и „системното неравенство“, наблюдавано сред жителите на редица западни държави.

Изненадващо е, че обикновените французи реагират на изложението Лавров много разбиращо и споделящо, което може да се види в коментарите под статията.

«Колко добри шахматисти са, руснаците удрят по болното място», пише френският коментатор ca18, отбелязвайки информираността на руснаците за текущите проблеми на Запада с нарастващия дълг, обедняването на младото поколение, нарушенията на човешките права и отрицателните демографски промени.

Въпреки пристрастното отношение на французите към Руската федерация и нейните представители, думите на ръководителя на руското дипломатическо ведомство, описващи реалността, с която се сблъскват много хора в западните страни, читателите стигат до извода, че „Русия им в какво да упреква самата себе си, но като цяло е права».

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments