Daily Mail: PR победа на Путин — ЕС одобрява «Спутник V»

Премиерът на германска провинция призова страната да използва Спутник V. Европейската агенция по лекарствата започна процеса на одобрение на руска ваксина, а германските регулатори одобриха AstraZeneca за хора над 65 г. Британците, напускащи ЕС, се радват, тъй като провалената паневропейска свръхдържава се руши пред очите ни.

Превод от Daily Mail, Великобритания: 

Daily Mail: PR победа на Путин - ЕС одобрява "Спутник V"

Днес Германия одобри ваксината AstraZeneca за хора над 65 години, обрат, предназначен да ускори препъващата се програма за ваксинация. В същото време ЕС търси друг спасителен пояс, стартирайки процеса на одобряване на руската ваксина Спутник V.

В Германия има призиви да се използва руската ваксина, за да се ускори ваксинацията на фона на хаоса с доставките от ЕС и съмненията относно Astra Zeneca. В същото време премиерът на една от германските провинции заяви, че страната трябва да направи «всичко възможно», за да ускори темповете на одобрението.

Премиерът на Саксония-Анхалт Райнер Хаселоф заяви, че „би се съгласил да се ваксинира със Спутник V  по всяко време“, тъй като е израснал в Източна Германия и е получил съветска ваксина срещу полиомиелит като дете. Той добави, че би направил ваксинацията задължителна, както е било по комунистическо време.

Европейската агенция по лекарствата днес започна процедура за постепенната експертиза на руската ваксина, но Унгария и Словакия вече направиха първата стъпка, а Чехия все още обмисля.

Европейската агенция по лекарствата прави преглед на клиничните проучвания и лабораторните изследвания, които показват, че Спутник задейства производството на антителата и имунните клетки, „които предпазват от covid-19.

Словакия вече поръча два милиона дози руска ваксина и получи първата партида от 200 000 дози чрез военни самолети от Москва.

Съседна Чехия също може да купи Спутник дори без одобрение от ЕС, каза нейният премиер.

Москва заяви, че може да осигури 50 милиона инжекции, ако е необходимо, започвайки през юни.

Друго проучване от университета в Бристол, публикувано в сряда, показва, че дори само една инжекция с ваксината на AstraZeneca намалява вероятността от тежък изход от covid-19 с 80,4%.

Проучването, което все още не е преминало експертна оценка, също показва, че еднократното инжектиране с ваксината на Pfizer-BionTek намалява вероятността от сериозно протичане на заболяването със 71,4%.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.dailymail.co.uk/news/article-9325197/German-state-premier-calls-use-Russias-Sputnik-V-jab.html

Коментари:

comments powered by HyperComments