Американският сенат блокира назначаването на ръководител на ЦРУ заради «Северен поток 2»

6 март 2021-Нюз Фронт.

Сенатор от щата Тексас, републиканецът Тед Круз заяви, че ще продължи да блокира кандидатурата на Уилям Бърнс за директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ), докато администрацията на американския президент Джо Байдън не разшири санкциите срещу руския газопровод «Северен поток -2».

 

Ще вдигна блокировката, когато администрацията на Байдън изпълни юридическите си обезателства -да докладва и санкционира кораби и компании, изграждащи тръбопровода на Путин», написа сенаторът в Twitter.

Американският сенат блокира назначаването на ръководител на ЦРУ заради "Северен поток 2"

Според американското законодателство дори един сенатор може значително да забави одобрението на определена кандидатура, въпреки че няма силата да я спре напълно.

Кандидатурата на Бърнс за поста шеф на ЦРУ беше единодушно препоръчана от съответния комитет. Най-вероятно Камарата на конгреса на САЩ ще одобри кандидатурата му дори без републиканеца Круз.

 

Проектът «Северен поток 2» предвижда изграждането на два нишки от газопровода с обща мощност от 55 милиарда кубически метра газ годишно от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия.
САЩ активно се противопоставят на изграждането на газопровода, тъй като искат да популяризират своя втечнен газ за ЕС.

Продължаваме да следим темата и да виинформираме. Очаквайте подробности в развитие.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments