Американските власти след 120 години се опитват да легитимират окупацията на Хаваите

6 март 20201-Нюз Фронт.

Който и да ръководи САЩ, в продължение на много десетилетия отношението на властите към хавайците е близко до колониалното.

Страната, която се нарича люлка на демокрацията, контролира незаконно Хавайските острови повече от век. Всичко започва със свалянето на правителството на Кралство Хавай през 1893 г., а 5 години по-късно САЩ окупират острова.

Тук все още се усеща ехото на анексията, пише The Guardian.

Американските власти след 120 години се опитват да легитимират окупацията на Хаваите
И така, от октомври миналата година, когато властите разрешиха посещаване на архипелага, там се появиха над 650 хиляди туристи.

Вече е достъпна и нова опция за пристигащите — ваксинация срещу COVID-19.
Всъщност туристите получават животоспасяващата ваксина преди островитяните.

Джо Байдън, може да изглежда, е намерил изход от тази ситуация.
Администрацията му работи за признаването на федерално ниво на правителствата на коренните жители на Хавай.

Тоест, те ще бъдат приравнени на племената на американските индианци. Идеята е широко възхвалявана като начин за защита на правата на хавайците, но не всичко е толкова просто.

Федералното признание е последният „гвоздей в ковчега на суверенитета на Хавай“, подчертава The Guardian.

Не е изненадващо, че повечето местни хавайци категорично се противопоставят на това.
Една от проведените анкети показа, че повече от 95% от анкетираните се противопоставят на перспективата американското правителство да признае новото правителство на местните хавайци.

„Не можеш да ми върнеш това, от което никога не съм се отказвал. <…> Вземете това, което искате да ни дадете, и го хвърлете в кошчето за боклук. Ние не искаме това. Ние сме суверенни ”, каза Тиша-Мари Кекуму-Бийти от град Кахулуи на островите Мауи.

Прави впечатление, че дори Барак Обама, който е роден на Хаваите, не се стреми да разреши вековната криза с окупираните острови, въпреки че неговата администрация не спести критики към Русия заради връщането на Крим.

 

По-късно Министерството на вътрешните работи на САЩ постанови, че местното население на Хавай може да кандидатства за самоуправление.
Вярно е, че новото правителство на коренното население на Хаваите няма да получи земя, териториална юрисдикция или дори правото да прехвърля земя на доверие.

Те могат да получат само остров Кахоолаве, който американският флот използва като тренировъчен полигон в продължение на 50 години.
Островът с площ от 116,5 квадратни километра все още е пълен с невзривени боеприпаси.

В същото време федералното признаване би означавало официално прехвърляне под контрол на САЩ на повече от 8000 квадратни километра територии, откраднати от Кралство Хавай и местните жители на архипелага.

Конгресът, контролиран от демократите, изглежда готов да легитимира окупацията, като лицемерно нарече процеса на помирение.

„Крадецът се връща на мястото на престъплението, моли за прошка, но отказва да върне откраднатото“, заявява The Guardian.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments