Вашингтон ходи по тънък лед: Иран отказа да преговаря със САЩ по ядреното споразумение

Иран отхвърли предложението на Европейския съюз за директни преговори със САЩ по ядрената сделка. Според представителя на иранското външно министерство Саид Хатибзаде, предвид позицията на американското правителство, времето за срещата е крайно неподходящо.

Вашингтон ходи по тънък лед: Иран отказа да преговаря със САЩ по ядреното споразумение

Техеран обаче все още не се е отказал напълно от участието си. Иранските власти отбелязаха, че надеждите за преки преговори все още не са унищожени. Те признават, че диалогът може да започне през следващите месеци, но САЩ трябва да направят компромис и да отменят част от наложените санкции.

Освен това решението на Иран до голяма степен ще зависи от това как иранското ядрено досие ще бъде прието и разгледано на заседание на Управителния съвет на МААЕ. В този случай САЩ трябва да внимават да не предприемат безотговорни стъпки. Агресивната политика на американските власти може напълно да подкопае възможността за пълно възстановяване на СВПД (Съвместен всеобхватен план за действие).

Ходенето по тънък лед обаче никога не е спирало САЩ от необмислени действия. Например Белият дом изрази разочарование от позицията на Иран, защото САЩ „винаги са готови да се върнат към градивната дипломация“.

Но това твърдение всъщност не съвпада с действията на Съединените щати.

Първоначално те въведоха строга санкционна политика срещу държавата, а след това изискват изпълнение на задълженията по договора. Като се има предвид, че САЩ отдавна се оттеглиха от СВПД, не са те тези, които могат да диктуват условията понастоящем.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments