USA Today: САЩ трябва да се откажат от ролята на «световен полицай»

След Втората световна война САЩ разпростряха военното си присъствие почти по целия свят, с изключение на зоните на влияние на СССР. Днес Америка се нуждае от чуждестранни бази, твърдят експерти, но високите разходи за тяхното поддържане и рисковете за семействата на военните изискват промяна в подхода към съкращаване. Но дали Байдън ще направи това?

Превод от USA Today: 

USA Today: САЩ трябва да се откажат от ролята на "световен полицай"

В продължение на десетилетия САЩ се радват на военно превъзходство в света. Но пред новите, нетрадиционни екзистенциални заплахи, Америка трябва решително да промени старите си стратегии.

Без съмнение Съединените щати са изправени пред сериозни традиционни военни заплахи, както и пред ожесточена конкуренция от страна на авторитарните си противници в лицето на Китай и Русия.

Американските военни разходи и задграничните военни бази са наследството от лидерите след Втората световна война, които решиха, по думите на бившия генерал-лейтенант Шпор, „никога повече да не позволяват на САЩ да игнорират проблем, докато той не е на прага ни“.

В същото време разполагането на американски войски по целия свят, независимо дали в Ирак или Италия (където са разположени над 14 000 американски войници), създава „ефект на натягане“, който демонстрира решимостта на Америка да защитава своите съюзници, но главно себе си.

„На американските изтребители, дори базирани в Италия, им трябват много часове и въздушно зареждане, за да достигнат до повечето места в Африка. Те не са магьосници, за да се прехвърлят незабавно от една точка до друга“, заяви Бридлан, бивш командващ войските на НАТО, позовавайки се на ръководените от САЩ антитерористични действия в Африка, Близкия изток и други региони.

Бридлав заяви, че от 2012 г., когато американският посланик Кристофър Стивънс и трима други американци бяха убити в Либия при терористична атака срещу американската мисия в Бенгази, Пентагонът е потвърдил позицията си, че се нуждае от американски войски «възможно най-близо до проблема.»

След 11 септември — „толкова много кръв и толкова изхабени пари“

19-годишната война струва на Америка повече от 2 трилиона долара и отне живота на повече от 2300 американци. Убити са над 38 000 афганистански цивилни. Въпреки това талибаните контролират огромна част от страната, която продължава да е обхваната от насилие — независимо от посредническите преговори със САЩ.

Загубите във всички основни военни зони от 11 септември през последните две десетилетия са още по-поразителни. Според проекта «Цената на войната» на Браун около 800 000 души — съюзнически сили, бойци на опозицията, цивилни, мирни жители, журналисти, хуманитарни работници — са били убити, а 37 милиона души са се превърнали в бежанци.

„Във всички тези войни САЩ са похарчили толкова много кръв и пари, но наистина много малко са спечелиха от това“, казва Хартунг от Центъра за международна политика.

„Часът на истинската преоценка на всичко това е близо.“

„САЩ трябва да скъсат с концепцията за „световен полицай“, казва Гейтс, екс-министър на отбраната по време на по-голямата част от войната в Ирак при президентите Барак Обама и Джордж Буш.

Гейтс заяви още, че САЩ трябва да «бъдат скромни в подхода си към това, което всъщност могат да постигнат с военна сила», и да укрепят своята дипломация, както и «положителните икономически инструменти».

Но дали новия президент на САЩ Байдън ще се съгласи с това?

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://eu.usatoday.com/in-depth/news/world/2021/02/25/us-military-budget-what-can-global-bases-do-vs-covid-cyber-attacks/6419013002/

 

Коментари:

comments powered by HyperComments