Русия: Време е да кажем «Goodbye» на долара, този токсичен източник на постоянна враждебност

Русия трябва да съкрати ролята на долара при всякакви транзакции и да се дистанцира от американската икономическа система. Това мнение изрази заместник-ръководителят на руското външно министерство Сергей Рябков.

Русия: Време е да кажем «Goodbye» на долара, този токсичен източник на постоянна враждебност

„Трябва да се изолираме от финансовата и икономическата система на САЩ, за да премахнем зависимостта си от този токсичен източник на постоянна враждебност. Трябва да съкратим ролята на долара във всички операции“, каза заместник-министърът в интервю за Bloomberg

Според Рябков напрежението в отношенията между Русия и САЩ непрекъснато нараства.

„Никога не е имало подобно нещо, дори не в смисъл на липса на доверие, а в смисъл на взаимна враждебност. Емоциите зашеметяват и дълго, дълго време няма да видим подобрение”, каза заместник-министърът.

Рябков не уточни какви конкретно мерки може да предприеме руската страна, за да намали зависимостта си от американската валута.

Изявленията на представителите на руското външно министерство относно спешната необходимост от отказа от долара вероятно трябва да се тълкуват като изключително влошаване на американско-руските отношения, казва Александър Розман, старши анализатор във Forex Optimum. Зависимостта от долара в международната икономическа дейност е наистина токсичен за Русия фактор, потвърди Марк Гойхман, главен анализатор в TeleTrade:

„Това се дължи преди всичко на съществуващите и възможни бъдещи санкции от Вашингтон. Има заплаха от „замразяване“ на доларовите активи на руските банки по кореспондентските сметки в САЩ, възпрепятстващи външноикономическите сметки и банковите преводи в долари. Това би било чувствителен удар върху износа и вноса, инвестициите, финансовите инвестиции и икономиката като цяло.»

Той припомни, че курсът към „дедоларизация“ в Русия се следва от няколко години: на първо място, инвестициите на Русия в американски държавни облигации значително са съкратени. Ако в началото на 2018 г. те са около 100 млрд. долара, то до декември 2020 г., според Министерството на финансите на САЩ, те са спаднали до шест милиарда.

„Обърнете внимание, че руските международни резерви се възползваха от това, тъй като през последните месеци се наблюдава отслабване на долара и увеличаване на алтернативните компоненти на резервите — по-специално златото, еврото и юана“, добави експертът, уточнявайки, че през последната година златото в руските резерви за първи път надхвърля долара.

В същото време събеседници са убедени, че процесът на дедоларизация вече е започнал.

„Процесите, макар и бавни, като цяло са в съответствие с глобалната тенденция към намаляване на ролята на долара, за разлика от еврото или юана. Може би в следващото десетилетие доларът ще престане да бъде основната валута в света“, прогнозира Марк Гойхман.

Припомням: В търговските отношения на Русия с Китай ролята на долара спадна от 100% през 2015 г. до 49%.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments