Русия е готова да отмени визовия режим с България при наличие на ответни стъпки

5 март 2021-Нюз Фронт.

По време на традиционния седмичен брифинг на официалния представител на Министерството на външните работи на Руската Федерация посветен на актуални въпроси от международния дневен ред и външна политика, на 4 март, в Москва, Мария Захарова коментира възможността за премахване на визовия режим между България и Русия, отговаряйки на въпрос от българската редакция на News Front

Русия е готова да отмени визовия режим с България при наличие на ответни стъпки

NF: 3 март отбелязахме важен празник за Русия и България — 143-та годишнина от освобождението на България от османско иго в резултат на Руско-турската освободителна война.

За съжаление, сега двустранните ни отношения преминават през трудни времена поради наложения про-западен курс и участието в различни организации.
Но нашият народ все още се отнасят с трепет към Освободителката си.
В тази връзка, готова ли е Руската Федерация да обмисли възможността за облекчаване на визовия режим с Република България?

Как Външно министерство на Русия гледа на възможното премахване на визите между нашите страни за укрепване на двустранните отношения?

 

 

Мария Захарова:

Руската Федерация е последователен поддръжник, може да се каже дори по-силно — лобист за премахване на визовите бариери в отношенията с повечето чужди държави, включително и с България.

Бяхме готови за този процес.

Знаете за дългосрочните ни преговори с Европейския съюз, които за съжаление, инициативно, без никакво позоваване с реалната ситуация, ги провалиха.
Ще напомня, че всяко опростяване на визовите формалности може да се извършва само на взаимна основа.

От наша страна подобна стъпка по същество вече е предприета.

След премахването на ограниченията, свързани с пандемията COVID-19, възнамеряваме да стартираме напълно електронната визова система, която значително ще улесни процедурата за получаване на виза за посещение в Русия.

България е включена в одобрения списък на държавите, чиито граждани ще получат такива визи.

Ако има взаимни стъпки, ние винаги сме готови да разгледаме всякакви официални инициативи на българските власти в тази посока.

Бих искала да подчертая, че според етиката на международните отношения предложенията за либерализиране на визовия режим се обявяват не чрез медиите, а в рамките на съответните преговорни процеси.

Ще подчертая още веднъж — ние сме готови за диалог. «- заяви Мария Захарова по време на Брифинга на 4 март 2021 година.

 

Ръкавицата е хвърлена..време е

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments