Радев: Нека правителството се вслуша в препоръките на САЩ!

«Не съм опонент на правителството. Винаги съм бил обективен коректив на това, което виждам и срещу това, от което негодуват българите». Това коментира президентът Румен Радев в отговор на въпрос за казаното от вицепремиера Томислав Дончев, че държавният глава се е позиционирал като най-големия опонент на кабинета.
Радев: Нека правителството се вслуша в препоръките на САЩ!

Ако правителството се беше вслушало по-рано в това, което казвам, в исканията на хората и на протестиращите, нямаше да излезе днес тази съкрушителна оценка на Комитета за външна политика към Сената на САЩ, каза още Радев.

Той посочи, че оценката отразява всички неща, за които говори от началото на мандата и заради, които хората протестираха — касаещи корупцията в България, уроненото върховенство на правото, задушената среда на медиите, политизираната съдебна система. Ако правителството наистина държи на отношенията ни със САЩ като стратегически партньор и ако не се вслушва в моите послания, то поне да слуша оценката и препоръките на нашия стратегически партньор, каза президентът.

На въпрос за казаното от президента на 3 март, че властта се е опитала да «карантинира националната памет», Румен Радев каза, че вече е много късно управляващите да търсят обществена индулгенция за това, че отмениха тържествените чествания на Шипка. Радев допълни, че мотивите им са били изцяло политически, а не здравни.

Контрастът между отменените официални чествания на Шипка и тяхното разрешаване в градовете, отворените търговски обекти и ресторанти, този контраст е очебиен и очевидно няма никаква здравна логика, каза Радев. По думите на президента е крайно време здравните власти да се разберат кой какво говори, какво пише и изпраща, за да няма този хаос.  Румен Радев каза още, че единствено благодарение на смелостта и патриотизма на българите не е бил опорочен Националния празник и отново благодари на всички, които са отишли на Шипка.

Президентът Радев отговори на журналистически въпроси след като участва в  конференцията на началника на отбраната в София и се запозна с анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2020 г

Източник: София, БТА

Коментари:

comments powered by HyperComments