Папа Франциск на визита в Ирак

Папа Франциск замина от Рим на историческо първо посещение в Ирак.  Визитата се тълкува като израз на солидарност към християнската общност в страната, пострадала от войни и терористични нападения.

Папа Франциск на визита в Ирак
Папата замина на 4-дневна визита в Ирак.Снимка: ЕПА/БГНЕС

Посещението на папа Франциск в Ирак ще продължи четири дни и включва символични места. Още за днес е предвидена среща на Франциск с местните власти в президентския дворец в Багдад, а после той ще произнесе реч по време на среща с духовни лица в католическата катедрала „Света Дева Мария Застъпница“. Там през 2010 година джихадисти от „Ал Кайда“ извършиха атентат с десетки жертви.

Около 10 000 души от силите за сигурност ще бъдат разположени в страната за охрана на папата. Броят на хората, които ще могат да го видят е силно ограничен и поради мерките срещу пандемията от коронавируса.

Това е първото пътуване на 84-годишния папа Франциск извън Италия от ноември 2019 г., когато той посети Тайланд и Япония. Четири посещения, планирани за 2020-а година бяха отменени поради Covid-19.

В събота папата ще пътува за Наджаф, на 150 километра южно от Багдад. Градът е едно от светите места за шиитите, защото в него се намира мавзолеят на имам Али, зет на пророка Мохамед и основател на шиитския клон на исляма. В Наджаф папата ще се срещне с великия аятолах Али Систани, най-висшия духовник за повечето шиити в Ирак и смятан за такъв и от много шиити по света. БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments