Масово заразяване в Кюстендил, заведенията претъпкани

Кюстендил продължава да е с високи нива на заболеваемост от Covid-19.

Масово заразяване в Кюстендил, заведенията претъпкани
Снимката е илюстративна

До 7 март включително в града са в сила допълнителните мерки, наложени преди месец от областния кризисен щаб — маските на открито са задължителни, на входа на поликлиниката има филтър и се измерва температурата на всеки посетител.

От Националния оперативен щаб препоръчаха в Кюстендил да спрат плановите операции в болницата.

Заведенията в града отвориха от 1 март. Бистрата се пълнят, особено навън при хубаво време. Някои от жителите на града смятат, че е трябвало да останат затворени поне още две-три седмици, до празника Кюстендилска пролет на 21 март.

„Вечерен час не е необходим. Нашият град и без това е доста обезлюден. Вечерно време, когато се прибирам от работа, я срещна двама-трима души, които преминават, я не“, коментира за БНР общопрактикуващият лекар и член на областния кризисен щаб д-р Румен Алексов. 

Единствената надежда е във ваксините според мен, макар че и с ваксините засега буксуваме“, изтъква д-р Алексов. Според него пристигащите в страната ваксини са изключително недостатъчни, за да започне масова ваксинация.

Д-р Алексов коментира, че в заведенията хората седят доста близко един до друг, но дори въведените маски на откритите места не са помогнали по никакъв начин.

Болницата в Кюстендил   Снимка: Кирил Фалин

Спирането на плановите операции няма да окаже почти никакво влияние, смята главният лекар на районната болница д-р Александър Величков, който вече година е неизменно в Covid отделенията на лечебното заведение. Как вижда той картината на разпространение на вируса в града:

„Има много, но това са само регистрираните. Предполага се, че има огромен брой други, нерегистрирани, които са без симптоми, без никакви симптоми, но са заразени, млади хора заразени.“

„Както е тръгнало, аз смятам, че тук дори с малко ваксинации ще стигнем лятото груповия имунитет поради масовото заразяване. Някога, когато не е имало ваксинации, така е ставало – преболедувало е почти цялото население и се е образувал групов имунитет. Така са се спирали по естествен, природен начин инфекциите“, казва д-р Величков.

Репортаж на Кирил Фалин

Коментари:

comments powered by HyperComments