Коментар на Външно министерство РФ по повод завленията на Хайко Маас относно Крим

5 март 2021-Нюз Фронт.

По време на традиционният ежеседмичен Брифинг на Външното министерство на Руската Федерация, официалният представител на ведомството Мария Захарова обърна внимание на изказванията на министъра на външните работи на Германия Хайко Маас в Съвета на Европа по темата за Крим.

 

Коментар на Външно министерство РФ по повод завленията на Хайко Маас относно Крим

Германия също ни дава основание да коментираме.
За съжаление, не за положителните аспекти, които съществуват в нашите отношения.
Напоследък германските ни колеги проявиха явно нездравословен интерес към ситуацията в руския Крим.

Отначало постоянният представител на Германия при ООН беше загрижен за съдбата на кримските татари и предполагаемата липса на достъп на полуострова от международни наблюдатели (ние коментирахме това).
Тогава министърът на външните работи на Германия Хайко Маас, като председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа, направи изявление по повод седемгодишнината от обединението на Крим с Русия, в което бяха смесени всички жанрове — ситуацията на полуострова, решението на Европейския съд по правата на човека и по някаква причина споразуменията от Минск относно курегулирането на конфликта в Донбас.

Призоваваме г-н Хайко Маас и други „пазители“ на съдбата на жителите на Крим да уважат избора, който са направили кримчани през 2014 година , и да спрат да разказват истории за полуострова, като същевременно наказват кримчани със санкции, непризнаване на паспорти и не -издаване на визи.

Ако вие, г-н Хайко Маас, все още искате да обърнете голямо внимание на тази тема, започнете с фактите.

Разкажете и за референдума, опитайте се да запомните къде и кога са се провеждали референдуми в регионите, които подкрепяте, от гледна точка на тяхното самоопределение.

Спомнете си законите, въведени след 2014 година в подкрепа на хора от различни националности и говорещи различни езици в Крим.
Накрая, изпратете там някои от вашите представители — служители на ФРГ (Министерството на външните работи, вашите дипломати). Нека сами да говорят с хората. Спрете да разчитате на фантастиката и небивалиците.

Припомняме, че Крим отново стана част от Русия въз основа на принципа на Устава на ООН и Хелзинкския заключителен акт на СБСЕ относно правото на народите на самоопределение.
Този принцип беше приложен от населението на Крим по най-демократичния начин — по време на референдум.
Не забравяйте това, г-н Хайко Маас.
Това решение е окончателно и не подлежи на преразглеждане.

Изненадващо е, че г-н Хайко Маас, като бивш министър на правосъдието, съвсем свободно интерпретира временното решение на ЕСПЧ от 14 януари 2021 година по спора, иницииран от Украйна.

Както знаете, в това решение съдът просто заяви, че има правомощието да разгледа делото по същество и заключи, че редица обвинения, предявени от Украйна срещу Русия, не са доказани.
Изявлението на председателя на Комитета на министрите на Съвета на Европа изглежда като опит за натиск върху съдебния орган.

Говорейки за Минските споразумения относно Донбас, г-н Х.айко Маас поиска тяхното прилагане от Русия.
Но тя, подобно на Германия, Франция и ОССЕ, е само посредник в уреждането на конфликта между Киев, Донецк и Луганск.
Все пак този документ съществува. Там има подписи.
Знаете за това, г-н Хайко Маас, нали не сте забравили?.
Защо заблуждавате всички. Може би сте забравили, че отправната точка на събитията в Крим и Донбас е държавният преврат на Киевския майдан през февруари 2014 година, в който Германия, заедно с Франция и Полша, действа като посредник между правителството и опозицията, убеждавайки законно избрания президент да не използва сила в никакъв случай срещу «мирните» протестиращи. В същото време Берлин стана гарант за постигнатите между тях споразумения, но не направи нищо, за да ги защити, когато опозицията грубо ги потъпка.

Всъщност т.нар. посредници и поръчители станаха съучастници в антиконституционния въоръжен путч и завземането на властта от националните радикали.
Не можете да не знаете това, да не го помните.
С мълчаливата подкрепа на западната общност
(Германия беше в центъра на събитията),
„победителите на Майдана“ първо започнаха да предприемат репресии срещу несъгласните лица, а след това започнаха въоръжен конфликт в Донбас, който все още остава неразрешен поради нежеланието на Киев да спазват споразуменията от Минск, включително за това, че Германия и Франция не вършат своята част от работата си , като накарат Киев да ги изпълни.

Тъй като голяма част от отговорността за тези събития е на Германия, ние каним уважавания министър Хайко Маас да отправи своите опасения към себе си.
Ние разглеждаме изявлението му като доказателство за нежеланието на Германия да изпълнява функциите на „честен брокер“ като председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа.
Тази линия води до разцепление в Организацията, което се отразява негативно на общата атмосфера в Съвета на Европа и усложнява подготовката на министерската сесия на Комитета на министрите в Берлин през май 2021 година»- резюмира Мария Захарова.

Очаквайте подробности в развитие.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments