Френски министър в плен на антикомунизма и русофобията: Ваксините от Русия и Китай ще създадат проблем

Солидарността на Европейския съюз ще бъде засегната, ако страните от блока изберат китайски или руски ваксини COVID-19, които все още не са одобрени, заяви френският министър по европейските въпроси Клемент Бон в петък, цитиран от «Ройтерс».

Френски министър в плен на антикомунизма и русофобията: Ваксините от Русия и Китай ще създадат проблем

«Ако изберат китайската и/или руска ваксина, мисля, че би било доста сериозно», обясни Бон.

«Това би създало проблем от гледна точка на нашата солидарност и също така създава проблем за здравето, тъй като руската ваксина все още не е разрешена в Европа. Направено е искане за одобрение, но то все още не е разрешено в Европа и дори още не е отправено искане за китайската ваксина».

Руската ваксина Sputnik V вече е одобрена или се оценява за одобрение в три държави от източното крило на блока на ЕС — Унгария, Словакия и Чехия — тъй като забавянето възпрепятства ваксинационните програми в целия ЕС.

Регулаторът на лекарства в ЕС — ЕМА започна преглед на руската ваксина за евентуално одобрение.

Полският президент Анджей Дуда е разговарял с китайския лидер Си Дзинпин за закупуването на китайски ваксини срещу COVID-19, коментира неговият помощник в понеделник, въпреки че здравният министър Адам Нидзелски заяви в сряда, че в момента не препоръчва ваксината поради недостатъчно данни.

В четвъртък Еврпейската комисия заяви, че не се водят разговори за закупуване на руската ваксина Спутник V. News.bg.

 

Коментари:

comments powered by HyperComments