Чехия отказва да закупи ваксина Covid-19 от AstraZeneca

5 март 2021-Нюз Фронт.

Чешкото министерство на здравеопазването отказа да закупи милион дози ваксина COVID-19 от производителя AstraZeneca. Това съобщи на 3 март министърът на външните работи на републиката Томаш Петржичек.

Според ръководителя на чешкото външно министерство Прага е получила предложение от ОАЕ за закупуване на ваксината AstraZeneca, произведена по лиценз в Индия, която може да бъде транспортирана до Чехия най-късно след два месеца.

„За съжаление Министерството на здравеопазването отхвърли това предложение, както и нашето предложение да се свържем директно с производителите в Индия. Разбирам, че цената на това лекарство е по-висока, но това се дължи на глобалното търсене “, каза Петржичек.

Чехия отказва да закупи ваксина Covid-19 от AstraZeneca

Според информация на чешките медии представител на Министерството на здравеопазването на републиката в отстоявала негативна позиция по този въпрос на заседание на Централния кризисен щаб с аргумента, че това е «неразрешено предложение».

Напомняме, че ситуацията с разпространението на коронавирусна инфекция в Чешката република остава изключително напрегната.
Ръководството на републиката търси възможност за ускоряване на ваксинацията на населението.
Все още обаче не се говори за закупуване на руската ваксина Sputnik V, тъй като тя не е одобрена за употреба в ЕС.
В Чешката република ваксинацията започна в края на декември миналата година.

 

Към днешна дата медицинските работници са прилагали общо 702 000 дози от три вида ваксини от различни производители. Страната използва лекарства от AstraZeneca, Moderna и Pfizer / BioNTech( като и трите компании не могат да гарантират ефективност и безопасност, тъй като препаратите продължават да дават странични ефекти, някои от които могбат да завършат с летален изход)
Някои европейски държави вече са оказали помощ на Чехия: Франция е дарила 100 000 дози, Германия — 15 000 и Израел — 5000.
Освен това на 3 март чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че страните от ЕС са се съгласили да отстъпят още 100 000 дози на републиката извън чакането на опашка за още. Те трябва да пристигнат през следващата седмица.

Продължаваме да следим темата. Очаквайте подробности в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments