Великобритания и още четири страни ускоряват разработката на модифицирани ваксини

Регулаторни органи във Великобритания и още четири страни планират да ускорят разработката на модифицирани ваксини срещу КОВИД-19, за да могат производителите да действат бързо срещу нововъзникващите варианти на вируса, предаде Асошиейтед прес.

Великобритания и още четири страни ускоряват разработката на модифицирани ваксини

Вече разрешените ваксини, които са били модифицирани срещу новите варианти, «няма да се нуждаят от чисто ново одобрение или дълги клинични изследвания», се казва в изявление на Британската служба за регулация на лекарствата и здравните продукти.

Новите насоки ще се дадат съвместно от регулаторните органи на Великобритания, Австралия, Канада, Сингапур и Швейцария. Те ще се опират на вече съществуващия модел за изменение на грипната ваксина в отговор на постоянните промени в този вирус.

Съгласно новите правила разработчиците трябва да дадат солидни доказателства, че модифицираните им ваксини срещу КОВИД-19 осигуряват силен имунен отговор на вирусните варианти, както и данни, които показват, че те са безопасни и покриват нормите за качество.
Съобщението идва в момент на тревоги, че новооткрит в Бразилия вариант на коронавирус може да е по-устойчив на съществуващите ваксини от други варианти.

Източник: Лондон, БТА

Коментари:

comments powered by HyperComments