Myśl Polska: Страст или пребиваване в обятията на трупа на Запада?

Путин подчерта, че Русия е пасионарна страна. Това се проявява в нейната външна политика: тя е готова да развива нови области на сътрудничество и може да си позволи да се откаже от евроцентризма. Но Европа рискува да загуби своята независима роля в международната политика и да се превърне в една голяма Полша, която се придържа към САЩ.

(Пасионаризъм или пасионарност (от латински: passio – страст) е масова готовност за саможертва от страна на представителите на определена народност в името на добруването и успехите на своя народ, бел.ред.)

Превод от Myśl Polska (Полша):

Myśl Polska: Страст или пребиваване в обятията на трупа на Запада?

„Вярвам в пасионарността, в теорията за пасионарността. Това всъщност е както в природата, обществото: има развитие, връх, затихване. Русия не е достигнала своя връх. Ние сме в своя марш, в марша на развитието си“, каза Владимир Путин, като по този начин показа, че е привърженик на известната теория на изключителния учен, историк и етнолог Лев Гумильов.

Русия и руснаците са напред, защото според тази теория техните млади хора имат резерви от енергия и потенциал. Думите на Путин дойдоха в момент, когато Руската федерация отново беше в центъра на кампанията за дезинформация на така наречения Запад. По традиция полските политически елити също с ентусиазъм се присъединиха към натиска срещу Москва.

Позорният спектакъл, който видяхме след посещението на върховния представител на ЕС за външните работи Жозеп Борел в Москва, доведе до появата на взаимни предупреждения за възможно прекъсване на отношенията между ЕС и Русия. Вашингтон, който започва да възстановява позициите си на Стария континент след напрегнатия период от президентството на Тръмп, потрива ръце.

На хоризонта съществува риск Европа да се превърне в една голяма Полша, управлявана от САЩ, лишавайки се от собствената си свободна воля не само на автономия в международната политика, но и на независимост като цяло.

Въпреки всичко това, изявленията на опитния външен министър и изтънчен дипломат Сергей Лавров звучат спокойно и се характеризират с реализъм. Той казва, първо, че Руската федерация ще се справи и без ЕС, и второ, че Брюксел не е Европа.

В действителност, в цивилизационно отношение Европа е много повече от модерна форма на политическа и икономическа интеграция.

Всъщност на фона на културните промени през последните десетилетия Русия започва да изглежда по-европейска, отколкото самата Европа.

Това показа на всички президента Путин в сензационната си реч на Световния икономически форум в Давос, където той ясно заяви, че тя ще защитава по-специално правото на личен живот, което е застрашено от посегателствата на корпоративно-държавния дигитален тоталитаризъм.

Ръководителят на руския външнополитически отдел даде да се разбере, че Москва има партньори на Стария континент на ниво отделни държави. Това отслабва потенциала за преговори на европейските държави.

ЕС имаше възможността да разговаря с Москва при равни условия, да се опита да придобие статут на независим полюс във възникващия многополюсен свят.

Вероятно отделните национални държави в Европа ще започнат диалог с политическата, военната и ресурсна държава Русия поотделно. Може би Германия, която има значителен потенциал и се радва на известна степен на уважение в Москва, ще успее в това, но за другите ще бъде трудно. Полша ще трябва да проведе разговор със себе си, тъй като никой няма да се вслуша в поредните й изявления.

Да се ​​върнем обаче в Русия. Пасионарността, спомената от Путин, се проявява, наред с други неща, във външната политика на Руската федерация. Тя се крие в гъвкавостта, готовността за развитие на нови области на сътрудничество.

Наскоро Николай Вавилов, талантлив млад руски синолог (специалист по китайски език и култура, бел.ред.), обяви, че създаването на отбранително-политически съюз между Москва и Пекин става напълно възможно. В бъдеще Китай може дори да се присъедини към Организацията на договора за колективна сигурност, създадена от Русия.

На официално посещение в Москва председателят на иранския парламент Мохамад Халибаф на свой ред заяви, че страната му завършва преговорите за присъединяване към Евразийския икономически съюз, който също се появи по руската инициатива.

Русия може да си позволи да се откаже от евроцентризма.

Тя има достъп до различни посоки, включително най-динамично развиващата се — азиатската, както и все още пасионарната, макар сега потопена в хаос, ислямската.

Междувременно полските управляващи елити продължават отчаяно да се придържат към един задграничен покровител, който в настоящата ситуация изглежда не само унизителен, но и нехигиеничен.

Като се придържаме към трупа на Запада, можем да пренесем гнилостните процеси в нашата почва.

Вярно е, бих искал, разчитайки на теорията за пасионарността, да вярвам, че поляците все още не са стар, напускащи сцената народ.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://myslpolska.info/2021/02/24/pasjonarnosc-czy-tkwienie-w-objeciach-trupa/

Коментари:

comments powered by HyperComments