„Любов и нежност към Отечеството“: Британец не можа да сдържи сълзите си заради руския химн

Националният химн на Русия, написан от Сергей Михалков по мелодията на Александър Александров, прави впечатление не само на руснаците, но и на много чужденци.

„Любов и нежност към Отечеството“: Британец не можа да сдържи сълзите си заради руския химн

Лингвистът от Великобритания Крейг Аштън живее в Русия от 18 години и през всичките тези години не е преставал да се възхищава на страната. Наскоро мъжът публикува анализ на руския химн, в който го сравнява с други страни. Според него, след като е научил руския химн наизуст, не може да го пее без сълзи.

Според Крейг той харесва философията на руския химн и неговата лирична конструкция. Като лингвист той отбелязва посланието и наратива, които създава текстът, написан от Сергей Михалков. А мелодията едновременно отразява тържествено, весело и тъжно настроение.

„Още от първите акорди искам да стана и да вдигна брадичка!“ — отбелязва авторът.

Британецът сравнява текста на химна с други страни. Според него повечето химни започват с междуметия, докато руският започва с основното — „Русия“. А последващите строфи „свещена наша страна“ го поразява.

«Много ми харесва това, че вие можете да пеете, че вашата страна е ваша. От първата дума на химна на руснаците той се превръща в ода на собствената им страна, пълна с любов и нежност към Родината», продължава той.

Аштън не скрива, че от първите ноти на химна очите му се напълват със сълзи, гласът му започва да трепери, а скулите му порозовяват.
«Михалков, какво направи ти с мен? Та аз не плачех», допълва чужденецът.

В коментарите към публикацията потребителите признават, че също не могат да сдържат сълзите си още при първите нотки на руския химн.

„Обичам и нашата страна, и химна. Той ми внушава такава гордост за земята, на която живея. А нашите хора са прекрасни, а историята ни е велика. Благодаря ви, че обичате страната ни толкова много. Човек не може да не се влюби в нея“, пише Ирина Осипенкова.

„Мислех, че съм твърде сантиментална. Не мога да слушам и да пея химна без сълзи”, отбелязва KateP 55.

«Много интересно. Излиза, че Западът се страхува от руския химн, дори на състезания беше забранено той да звучи“, иронизира Анна Петрова.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments