Историческа възстановка на подписването на Санстефанския мирен договор в Радомир

Историческа възстановка на подписването на Санстефанския мирен договор ще се проведе в Радомир по случай 3 март. Членовете на Национално дружество „Традиция“ от местните клонове в Радомир, София, Перник, Кюстендил, Сливница и село Баня, община Панагюрище, ще пресъздадат историческите събития по подписването на мирния договор между Русия и Османската империя, чрез който България се завръща на политическата карта като свободна държава.

Историческа възстановка на подписването на Санстефанския мирен договор в Радомир
Подписването на Санстефанския мирен договор, 3 март (19 февруари ст. ст.) 1878 г., гравюраСнимка: архив

Сред акцентите в празничната програма на 3 март в Радомир е и гостуващата изложба „80 години паметник на свободата — връх Шипка“.

Експозицията, която е направена преди няколко години по повод 80- годишнината от откриването на паметника на връх Шипка, ще бъде представена в общинския исторически музей. Тя съдържа 24 информационни пана, посветени на Освободителната война.

Посетителите ще могат да разгледат още медали, монети, пощенски марки и снимки, свидетелстващи за дейността на Национален парк – музей „Шипка-Бузлуджа”. Изложбата ще остане  на разположение на посетителите на музея в Радомир до 31 март. БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments