Руските системи ефективно отразиха израелския удар в Сирия — източник

2 март 2021-Нюз Фронт.

Ракетния удар по Дамаск, извършен вечерта на 28 февруари от Израел е бил ефективно отразен от доставените от Русия ситеми «Панцир-С1» и «Бук-М2», съобщава военен източник.

 

«С помощта на сирийските дежурни сили за противовъздушна отбрана «Панцир-С1» и «Бук-М2″ изстреляните ракети, без да достигнат целта, са унищожени, потвърждавайки високата ефективност на руските зенитно-ракетни системи», каза източникът.
При последното въздушно нападение в Сирия многоцелевите изтребители на израелските ВВС F-16 от Голанските възвишения изстреляха ракети по цели, южно от арабската столица, където се смята, че се базира ливанската Хизбула и други проирански формирования.

Руските системи ефективно отразиха израелския удар в Сирия - източник

 

Началникът на щаба на отбранителните сили на Израел генерал-лейтенант Авив Кохави заяви в края на миналата година, че ракетните удари на страната му «забавят укрепването на Иран в Сирия», където само за 2020 година бяха ударени над 500 цели.

Русия призовава Израел да предостави доказателства за заплаха за тази страна от Сирия, заяви външният министър на РФ Сергей Лавров на прес-конференция посветена на резултатите от дейността на руската дипломация през 2020 година на 18 януари.

„Ако Израел, както говорят, е принуден да реагира на заплахи за сигурността си, които произтичат от сирийска територия, тогава много пъти сме казвали на израелските колеги:„ Ако виждате такива заплахи, моля, дайте ни подходящата информация “, отбеляза Сергей Лавров.

„Ние, Русия, абсолютно не искаме сирийската територия да бъде използвана срещу Израел или, сирийската територия да се използва, както много биха искали, като арена за ирано-израелската конфронтация.“

Тогава ръководителят на руската дипломация подчерта, че Москва е готова да предприеме всички мерки, за да премахне заплахите за сигурността на Израел от Сирия, ако има такива.

Ще припомним, че от 2011 година наса Израел нанесе стотици удари по Сирия, повечето от които бяха насочени срещу подкрепяните от Иран формации на ливанската Хизбула. Напоследък израелската авиация увеличи своите удари дълбоко по сирийската територия.

Експертите свързват това със споразумението, подписано от Иран и Сирия през юли миналата година, което предвижда разполагането на ирански зенитно-ракетни системи на сирийска територия.
Техеран се ангажира да снабди арабския съюзник с „развити системи за противовъздушна отбрана“ като Bavar и Khordad.

Според военни източници по този начин Иран и Сирия, на фона на непрекъснати удари от израелските военновъздушни сили върху проиранските сили в САР, са «решили да променят правилата за водене на бойни действия във въздушното пространство на арабската република».

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

comments powered by HyperComments